Mojfaks.hr u Laganini

Moja kućica, moja katastrofica: Pet tipova stanova u kojima ćete živjeti tijekom fakulteta

Vrijeme studija je ujedno i vrijeme sazrijevanja, a odlazak na fakultet u drugi grad iziskuje prvu stepenicu emancipacije mladih – samostalan život. Dok će jedni živjeti u studentskom domu, drugi će iskusiti svu čar života u stanu i čestog 'seljakanja' iz jednog kvarta u drugi.

2. svibnja 2017 17:22
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Za početak valja reći da se ne sele svi studenti svake godine u drugi stan, ali veliki broj mladih prolazi kroz takav scenarij jer su rijetki oni sretnici koji imaju (odnosno čiji roditelji imaju) stan baš u gradu studiranja koji će onda pretvoriti u svoju "gajbu".

Česte selidbe su stresne pa zato za vrijeme studija pokušavamo pronaći stan koji će biti idealan kako bi se u njemu mogli što duže zadržati. Nažalost, to se ponekad čini poput traženje igle u plastu sijena i zato ima slučajeva da studenti promijene 10 stanova u samo nekoliko godina studiranja.

...Kako izgleda tvoja studentska gajba? Zavirili smo u sobe zagrebačkih studenata...


Hoćemo li tražiti novi stan ili ne ovisi o financijskoj situaciji, slaganju s cimerima, o tome kakav je gazda i slično pa ćemo vam zato pokazati pet stanova u kojima ćete vjerojatno živjeti tijekom studiranja:

Tipična studentska gajbaFoto: Patricia Ivić

U tom cijelom uzbuđenju oko preseljenja u drugi grad, hihotanja o tome "kako sada život konačno može početi" i razmišljanju o brucošijadama, zanemarili smo sve mane ovog stana. Tu se vodimo onom "konačno sam slobodan/a" i nije nam toliko bitan komfor jer su i kuhinja i "blagovaonica" i dnevni pa skoro i kupaonica u istoj prostoriji. Ili je po srijedi drugi scenarij: imate odvojenu kuhinju, blagovaonicu, dnevni pa čak imate i svoju sobu, ali živite s još pet cimera.

Kako god bilo, na prvu nam se to sve čini sasvim u redu, ipak smo studenti, ne treba nam puno, bitno je da živimo samostalno i dobro se zabavljamo dok u jednom trenutku ne doživimo žešći reality check. On nam otvara oči i vidimo da za isti novac možemo živjeti u kvartu koji nije udaljen 20 kilometara od fakulteta i bez da se gužvamo s još pet osoba u kupatilu ili se svađamo oko toga tko će prvi na toalet. Ovaj stan je uglavnom rezerviran za brucoše, a oni mogu biti sretni ako imaju radni stol bez barem jedne klimave noge.

"Daj što daš" stanIzvor: YouTube

Pristanak na život u ovom stanu je doslovno majka svih za*eba
jer se u njemu nađemo u trenutku kada nam se najviše žuri s useljenjem. Vjerojatno nitko ne traži stan u zadnji čas, dan – dva prije početka predavanja na fakultetu, ali splet okolnosti nas može dovesti pred ponor očaja. Radi se o stanu na koji pristajemo jer nemamo drugih opcija – on se jedini iznajmljivao u tom kvartu dok smo tražili i imao je najpristojniju cijenu. O kolikom trash stanu je riječ već nakon par dana boravljenja u njemu i tada shvatimo da smo naivne budale, oni teški suckeri koji su pristali živjeti u ovoj rupi.


...\'Upecaj stan\': inovativni oglasnik za traženje idealnog studentskog smještaja...


"Daj što daš" stan nije čišćen godinama premda se to naizgled ne vidi (vlasnik nekada i počisti u "samo gdje popovi hodaju" stilu) pa se i zrak u njemu već polako pretvara u plijesan. Iako vlasnik tvrdi da ga odlično održava, to naravno nije istina jer već pri prvoj kišici krov prokišnjava, kante slažete po podu i pitate se: "bože, zašto sam ja tolika budala?". U ovom stanu se duže zadržavaju samo mazohisti jer on nije "na duge staze", ali je zasluženo došao na ovaj popis.

"Vlasnik nije normalan" stanIzvor: hercampus

Eh ti gazde, ne možeš s njima, a ne možeš ni bez njih. U redu, ovo vjerojatno nikada nije nitko rekao, ali realno – kada tražimo stan bitno nam je i kakav je najmodavac. Koliko god sreće imali u životu barem jednom ćete naletjeti na gazdu koji je totalni manijak i zbog kojeg ćete htjeti što prije "otpaliti" iz tog stana.

Postoje više vrsta najmodavaca koje ne želimo sresti, a jedan od njih je zasigurno onaj koji ulazi u stan kada nas nema kod kuće te voli njuškati uokolo. No, on nije jedini jer tu je i onaj koji prigovara za svaku sitnicu te ima milijun i tristo pravila po kojima morate živjeti u tom stanu kao da se radi o svetom tlu, svetoj kravi ili bilo čemu svetom. Treći "manijakalni" gazda je ujedno i tipični škrtac koji odbija već tjednima pozvati majstore zbog poplave u kupaonici ili zbog pokvarenog bojlera. Sigurno ih ima još pa zato, oprez!

Stan u kojem želite ostati zauvijekIzvor: Pinterest

Sveti gral među studentskim stanovima, legenda koju rijetko tko doživi, ali on postoji i to je stan u kojem želite živjeti zauvijek
. S ovim stanom sve se posložilo – odgovarajuća cijena, kulturan najmodavac, stan je cijeli lijepo namješten baš po vašem ukusu, kvart je miran, tramvajska i autobusna stanica su samo nekoliko metara od zgrade, faks je blizu, životinje su dozvoljene, susjedi su dobri, doslovno je sve savršeno.

U ovom stanu želimo ostati i nakon studija jer se možemo vječno vidjeti na tom balkonu dok ispijamo kavu, ali tada se snovi poruše. Jedan dan kuca nam na vrata najmodavac i obavještava nas o tome da je konačno našao kupca za stan i da kroz nekoliko mjeseci moramo iseliti. Živote, robijo!

Solidan stan, ali susjedi su potomci sotoneIzvor: chucklesnetwork.com

Nikada ne možemo znati kakvi će nas susjedi dočekati nakon što uselimo u naizgled idealan stan, a gazda nam naravno neće o tome puno pričati prije useljenja. No, nakon što se uselimo i prvi put se požalimo na to da susjed Marić kat iznad glasno pušta folk hitove po cijele dane ili nas susjeda koja živi vrata do terorizira s nekim nepostojećim problemom, tada vidimo da nam je gazda jako mudro prešutio činjenicu da su nam prvi susjedi psihopati. "Ma naviknut ćete već na Seku Aleksić od ranog jutra" reći će gazda, a u nama će proključati bijes i ponovno ćemo se zapitati: "bože, zašto baš ja?".

...Najprikladniji smještaj: stan ili dom, pitanje je sad?...


Imati dobrog susjeda je vrlo važno, a kada nam se susjed ponaša kao da je direktni potomak sotone tada nam se život lako može pretvoriti u pakao. A vjerujte, živjet ćete i u takvom stanu. Rješenje za ovaj problem je samo jedan: selidba. Opet.

Ivana Petrić
foto: Patricia Ivić/MojFaks
Još vijesti