Mojfaks.hr u Laganini

Sveučilišta sve češće 'uhode' studente: Kontroverzne aplikacije znaju gdje ste bili kad ste 'markali' predavanje na faksu

Još od tinejdžerskih dana, Lance Vick 'usavršavao' se u hakiranju.

30. srpnja 2020 17:54
Sveučilišta sve češće 'uhode' studente: Kontroverzne aplikacije znaju gdje ste bili kad ste 'markali' predavanje na faksu

Sveučilišta sve češće 'uhode' studente: Kontroverzne aplikacije znaju gdje ste bili kad ste 'markali' predavanje na faksu Foto: MojFaks

Prvo je počeo s \'provaljivanjem\' u školske sustave, kako bi razotkrio sigurnosne bugove, a nedavno je čitajući članak Washington Posta o sve raširenijem trendu praćenja američkih studenata putem njihovih pametnih telefona, na Twitteru iznio zanimljiv prijedlog.

"Ako ste u nekoj od ovih škola koje traže da instalirate aplikaciju za praćenje na telefon, javite mi se za neke potpuno hipotetičke akademske ideje o tome kako neko može prevariti taj sustav", napisao je na svome profilu.

...Instalirati odmah! Nova aplikacija prikazuje gužvu u menzi, dnevne menije, stanje na iksici...


Za Teen Vogue, Vick govori kako za njega koncept praćenja učenika nije samo upitan, već i praksa na koju gleda s gađenjem.

Unatrag nekoliko desetljeća, uloga obrazovne tehnologije na fakultetima je porasla, a s njom i mjere predostrožnosti kako ne bi došlo do zloupotrebe podataka i privatnosti studenata. Tri demokratska senatora i nekoliko obrazovnih institucija, u kolovozu prošle godine pisanim putem zatražili su objašnjenje od Facebooka i Google-a  gdje se točno i kako informacije koje su prikupljene o studentima pohranjuju. Nepovjerenje prema aplikacijama koje prate studente, pojačano je nakon što je u javnost dospio slučaj o hakerima koji su tražili otkupnine za privatne informacije studenata koji su aplicirali na tri američka koledža.

...Genijalna ideja: Studenti osmislili aplikaciju koja te \'prati kući\' noću...


Vick trenutno radi kao vodeći inženjer za sigurnost kripto-valute BitGo, a u razgovoru za TeenVogue napominje da mnogi nisu svjesni koliko informacija ove aplikaciju prikupljaju i koliko je osjetljivo s njima raditi. Problem je i što trenutno u Sjedinjenim Državama ne postoji savezni zakon o privatnosti koji pokriva upotrebu, pohranjivanje ili preprodaju podataka o studentima putem posrednika. 

Wi-Fi praćenje dolazaka na fakultet


Studenti su sve više zabrinuti na način kako njihovi fakulteti koriste tehnologiju. Ovog proljeća Sveučilište Virginia Commonwealth (VCU) implementirat će Ram Attend, program za praćenje koji prati prisustvo studenata putem Wi-Fi pristupnih točaka. Aplikacija funkcionira ovako: Ulaskom u kampus putem Wi-Fia, studenti će automatski pokrenuti snimanje svoje lokacije. Treća strana, Degree Analytics, kasnije će usporediti povijest lokacija sa njihovim rasporedima predavanja. Iako će pohađanje nastave biti praćeno u samo tri predavanja (koja su potrebna za sve studente) tijekom semestra, a svi studenti dobili su mogućnost odustajanja, neki studenti na VCU-u tvrde da nisu bili dovoljno informirani o tome kako se zaštititi u ovom slučaju.

Sveučilište tvrdi da će jedine stranke koje imaju pristup podacima biti sveučilišni službenici koji imaju \'legitimnu akademsku potrebu\' da to vide, kao i Degree Analytics, tvrtka odgovorna za analizu podataka. Unatoč ovim pojašnjenjima, mnogi studenti smatraju da sa Sveučilišta nisu potpuno transparentni na način kako će tehnologija funkcionirati, te smatraju da im je privatnost narušena.

...Instalirati odmah: Ova aplikacija platit će vam da ne buljite u svoj mobitel na predavanjima...


Lance Vick upozorava, sve dok studenti ne budu imali više prava i mogućnosti da se izjasne po ovom pitanju, korištenje ovakvih tehnologija u obrazovanju treba se pomno razmatrati.

A.Z.
izvor: Teen Vogue
foto: Shutterstock By Gorodenkoff