Mojfaks.hr u Laganini

WOW! Najbolji meni u hrvatskoj menzi ikad: Studenti sretnici uživali u fensi tortama, škampima, sushiju, craft pivu... FOTO

Menza u životima studenata igra ogromnu ulogu. Ona nas hrani, daje nam snagu za sve obaveze koje imamo, ali ponekad nam zna i prisjesti. Usprkos trudu kuharica, meni nam zna dosaditi, a u vrijeme blagdana počne se javljati i želja za maminom kuhinjom.

6. prosinca 2019 15:11
WOW! Najbolji meni u hrvatskoj menzi ikad: Studenti sretnici uživali u fensi tortama, škampima, sushiju, craft pivu... FOTO

WOW! Najbolji meni u hrvatskoj menzi ikad: Studenti sretnici uživali u fensi tortama, škampima, sushiju, craft pivu... FOTO Foto: MojFaks

Splitski studenti koji su se sinoć navečer zaputili u menze doma "Hostel Spinut", ondje nisu zatekli maminu večeru – ali zato za pultom na kojem su inače njima dobro poznate kuharice obradovala ih je gastro-snimateljska ekipa "Only Food And Horses".

Naime, Studentski centar Split u suradnji s "Only Food and Horses", simbolično je na Dan volontera i ususret Svetome Nikoli odlučio uljepšati večer studentima i iznenaditi ih na najbolji mogući način – prepuštanjem menze vrhunskim kuharima. Studenti su mogli uživati u lepezi ukusnih i atraktivnih jela. 

Novinari Slobodne Dalmacije zavirili su u studentske tanjure (ovaj put to je pristojno i opravdana) te podnijeli detaljan izvještaj što se sve našlo na pladnju. Tu je juha od rajčice i škampi, juneći gulaš s pljukancima i sladoledom od sira, rižot s kozicama i dagnjama, složenac od patlidžana, cous-cous salata s feta sirom, domaći kruh, sushi rolice te za desert splitska tortica. Okej, sada smo gladni i sve nabrojano je baš za polizati nepce. 


Uživali i u craft pivu i vinu


Studenti su punoljetni, te smiju popiti koju čašicu alkohola, a to je strašna ekipa koja je zauzela menzu iskoristila. Tako su studenti mogli uživati u craft pivu i vinu, a čitava atmosfera dodatno je upotpunjena gostovanjem DJ-a. Da li je ovo najbolja večera u nekoj menzi ikad, pitamo se?

Često nam se desi da u pidžami krenemo na večeru, a podjednako često da zaboravimo svoju iksicu pa je žicamo od kolege ili se natjeramo vratiti do sobe (nitko nikad) – ali sinoć studenti nisu morali ni o tome misliti. Čitava večera bila je gratis, iksica studentima nije trebala. Kako piše Slobodna, studenti nisu znali što im se sprema, i bili su zaista iznenađeni. 

"Bili su pomalo zbunjeni, rezervirani i u nevjerici su gledali jela koja im se nude, no kasnije su se opustili, punim srcem prihvatili poklon i iznenađenje, a neki od njih su iskoristili cijeli termin za večeru i do zadnje minute ostali u menzi. Fotografirali su jela, snimali videa, objavljivali ih na društvenim mrežama i slali drugim studentima koji nisu bili te sreće da se nađu na pravom mjestu u pravo vrijeme", opisuju opće oduševljenje u menzi.


Foto: Screenshot@Only Food And Horses Facebook

Jedna studentica iz Travnika nije mogla sakriti svoje oduševljenje blagdanskom večerom. "Kako volim hranu i obožavam jesti, mogu reći da mi je ovo doslovno najbolji dan u životu. Ne mogu disat od sriće i fala vam svima", sa širokim osmijehom na licu kazala je Marija Šimić.

Nekima je ovo bio najbolji dan otkad su u domu


Svi studenti su raširenih ruku prihvatili ukusnu večeru, a mnogi su se i pitali kako se netko sjetio baš njih. Ovaj predivni događaj pripreman je skoro mjesec dana, a dobra volja i trud su se sudeći po sitim i sretnim studentima zaista isplatili.

"Jednostavno smo se sjetili studenata o kojima rijetko kada pomislimo i čuli smo da se ovakvo nešto prvi put organiziralo. Kada nam je jedna djevojka rekla da joj je ovo najbolji dan od kad je u domu, možemo reći da je upravo to razlog zbog kojeg smo ovo organizirali", kazao je za Slobodnu chef Goran Mušura koji se zahvalio svim sponzorima što su se s oduševljenjem odazvali i donirali namirnice.


Foto: Screenshot@Only Food And Horses Facebook

Od poznatih imena iz svijeta gastronomije, u zauzimanju menze sudjelovao je i Hrvoje Zirojević. 

"Težak je studentski život, odvojeni su od kuće i svaka im je kuna potrebna, evo mi smo ih u ovo predblagdansko vrijeme malo počastili i nagradili, kako bi im barem malo ovo sve olakšali", dodao je Zirojević.

I ravnatelj Studentskog centra Split, Ivan Žižić nije skrivao oduševljenje okusom jela, kao I reakcijom studenata među studentima. "Ovu večeru smo organizirali kao poklon studentima u domu \'Hostel Spinut\' uoči nadolazećih blagdana, budući da su zadnju godinu dana izloženi nešto većoj buci i prašini zbog obnove doma \'Bruno Bušić\'. Suradnja Studentskog centra s najboljim splitskim kuharima razmjenom znanja, iskustava i novih kulinarskih trendova doprinosi poboljšanju kvalitete studentske prehrane”, kazao je Žižić. 

Iako ne bi trebalo biti samo za vrijeme blagdana da se sjetimo jedni drugih, humanitarne akcije tada uzmu maha. Možda je bolje ikad nego nikad. Ovo nije bila humanitarna akcija, ali fin gest za studente svakako jeste. Mladi ljudi su temelj društva, studentski budžeti su daleko od punih, a ovakva gozba pokazuje im mali ali ukusni znak pažnje. 
 
Za kraj večere, uzimala se naravno slastica i to splitska tortica koju je zajedno sa svojim učenicima i prekvalifikantima slastičarima iz srednje škole "Wallner", pripremila Tereza Alabanda. Pa evo, za kraj teksta neka vam rastu zazubice uz opis ove divne tortice.

Foto: Screenshot@Only Food And Horses Facebook

"To je vrlo kompliciran desert, a sastoji se od više komponenti. Na dnu je podloga od prhkog tijesta s bademima, imamo punjenje od suhih smokava i naranči, pa bavarsku kremu od karameliziranih badema, gore tučeni ganache od bijele čokolade i naranče, a ukras je krokant", opisala je Alabanda.

A.Z.
Izvor: Slobodna Dalmacija
Foto: screenshot@YouTube