V.K. u Laganini

Godinama jeo samo čips, krumpiriće i kruh – oslijepio sa 17 godina i uništio zdravlje

Studentska prehrana je doista najposebnija – više ne jedemo toliko zdravog jer ne živimo u roditeljskom domu, a nešto kuhano samo unosimo ako odemo u menzu – što nije svaki dan zbog silnih obaveza.

7. svibnja 2021 17:42
French Fries

French Fries Foto: Shutterstock

Posebno za vrijeme kolokvija, učenja, predaja, ispita, ne stignemo si kuhati koliko god se trudili jesti zdravo. Uz to, ako ne stignemo u menzu ili smo samo lijeni, često pribjegavamo fast-foodu ili nekim grickalicama.  Valja nadodati i kako, ako ste izbirljivi, postoji mogućnost da i vi oslijepite. Na sličan način hranio se i 19-godišnji student koji je zbog svoje prehrane oslijepio.

Kad je stigao kod okuliste, tada 17-godišnjak, već je bio gotovo u potpunosti slijep. Prema pisanju BBC-a ovaj je student preživljavao na krumpirićima, čipsu i bijelom kruhu, što ga je i dovelo do konačne dijagnoze.

Na početku srednje škole, ovaj je mladić jedino jeo pomfrit, bijeli kruh i Pringles čips, uz poneku kobasicu ili komad šunke. Nakon nekoliko testiranja, doktori su došli do zaključka da pati od kroničnog nedostatka vitamina i da ima prehrambeni poremećaj, što je rezultiralo gubitkom vida.


Izbirljiv u hrani ili bolestan?


Kako stoji dalje u članku, ovaj je srednjoškolac posjetio svog doktora još s 14 godina jer se osjećao umorno. Tada mu je liječnik dao dijagnozu manjka vitamina B12 i stavio ga na dodatke prehrani, no, spomenuti se mladić nije dugo držao novog režima.


Tri godine nakon toga, stanje s vidom rapidno se pogoršava te odlazi kod liječnika. Doktorica Denize Atan koja je liječila ovog nesretnog studenta također je istaknula prehranu kao uzrok gubitka vida. "Njegova prehrana se zapravo uglavnom sastojala od krumpirića koje je naručivao iz lokalnog restorana, grickao bi čips, i to Pringles i ponekad bi pojeo bijeli kruh s komadom šunke, bez ikakvog voća i povrća“, kazala je za lokalne vijesti.


Mladić joj je rekao da ima averziju prema određenim teksturama hrane i da ih uopće ne voli pa su krumpirići i čips bili jedina hrana koju je mogao jesti. Upravo ovakvo razmišljanje o hrani spada u restriktivni poremećaj unosa hrane ARFID (avoidant – restrictive food intake disorder), bolest izrazito selektivnog odabira hrane koja pogađa djecu i adolescente.

Osim očitog manjka B vitamina, doktori su otkrili kako mu kronično nedostaje i željeza i vitamina D. "Izgubio je sve minerale u svojim kostima, što je bilo pomalo začuđujuće za osobu njegovih godina", dodala je doktorica Atan. Nakon što su ga doktori stavili na poseban režim prehrane i uputili nutricionistu, dobio je i tim stručnjaka za psihološku pomoć.


Za vid nije bilo spasa


Mladić je i službeno uveden u registar slijepih i slabovidnih osoba. Kako kaže doktorica, ima "slijepe točke" unutar vidnog polja, što znači da ne može voziti, da će mu biti iznimno teško čitati ili gledati televiziju, pa čak i raspoznavati lica. No srećom, može se kretati jer je periferni vid nezahvaćen poremećajem. S obzirom na sve, doktori su zaključili da je ovaj tinejdžer razvio bolest zvanu nutritivna optička neuropatija, koja je inače izlječiva ako se otkrije na vrijeme.

"Ne trebate biti anksiozni zbog ove bolesti. Samo pokušajte svakim novim obrokom upoznati osobu s nekom novom hranom", poručila je doktorica Atan svima koji su izbirljivi po pitanju prehrane. Doktorica dodaje da su multivitaminski suplementi dobri za prvu ruku, ali ni oni ne mogu zamijeniti ujednačenu i zdravu prehranu. "Uvijek je bolje kroz različitu i balansiranu hranu dobivati vitamine", nastavlja.


Ovom tinejdžeru dijagnoza je na žalost postavljena prekasno i sada je slijep, a kako bi se vi osjećali generalno bolje, bolje planirajte svoju prehranu i unos svih vitamina.


izvor: bbc.com