V.K. u Nakon predavanja

Bicikli u domu i veš na prozoru – baj baj! Novi pravilnik za stanovanje u osječkim domovima donosi brojne novosti

U studentskim domovima na relativno malenome prostoru stanuje mnogo mladih stoga je pravilnik o stanovanju jedan od najbitnijih dokumenata za studente, ali i odgovorne za dom i njegove stanare.

9. srpnja 2021 12:02
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Kraj ispitnih rokova i akademske godine period je raspisivanja natječaja za smještaj u studentskim domovima u svim većim sveučilišnim gradovima, a Studentski centar u Osijeku odlučio je uvesti izmjene u domskome Pravilniku.


Novi paviljon ne otvara se do daljnjega


Naime, kako na njihovim službenim stranicama u posljednjoj objavljenoj obavijesti piše, otvaranje Novog paviljona kojime će se smještajni kapacitet povećati za oko 800 studenata  - odgođeno je do daljnjega. Studenti koji su ostvarili pravo na smještaj u novom paviljonu o novom datumu useljenja bit će obaviješteni e-mailom, a dotad će i dalje primati subvenciju za unajmljivanje privatnog smještaja.


Vezano za Pravilnik o stanovanju, osječki SC uvodi nekoliko izmjena kojih se trebaju pridržavati stanari oba doma, kako oni koji stanuju u studentskome domu IGK na adresi Ivana Kovačića 4, tako i stanari Novog studentskog doma na adresi Petra Svačića 1c te njihovi posjetitelji.


S dugovanjima nema stanovanja


Odmah na početku, u članku 4. dodana je novina da studenti sva dugovanja koja imaju prema osječkom Studentskom centru moraju podmiriti do 31. kolovoza ili u protivnom gube pravo na smještaj.


>>>'Dosta nam je druženja po sobama': Stotine mladih okupilo se u kampusu – policija mirno promatrala<<<


U članku 6. naovdi se da raspored stanara doma po paviljonima i sobama određuje voditelj, no izmjena je navedena za studente koji žive u dvokrevetnim sobama, a nemaju cimere. Naime, prema Pravilniku, ako nema potrebe za smještajem još jednog cimera, studenti će moći boraviti u dvokrevetnim sobama sami, a cijena je određena Odlukom o cijeni smještaja.


U članak 8., u usporedbi s inačicom Pravilnika iz 2020. godine, nadodano je da "djelatnici Studentskog centra u Osijeku u svrhu utvrđivanja načina održavanja soba i inventara provode redovite i izvanredne preglede studentskih soba te o obavljenom pregledu obavještavaju voditelja studentskog doma. Voditelj doma obavještava studente o terminu redovitog pregleda soba. U slučaju da student ne može biti prisutan na pregledu, pregled će se obaviti u njegovoj odsutnosti."


>>>[FOTO] Zabranjeni kućni ljubimac na Savi: Doznajemo sve o avanturama papige Čiči iz 11. paviljona<<<


Naglasak na održavanju čistoće, zabranjeno odlaganje stvari na prozorima i bicikala unutar doma


Promjenjen je i članak 21., a tiče se uglavnom održavanja čistoće i higijene prostora. "Stanar studentskog doma dužan je čistiti i uređivati sobu u kojoj je smješten te selektivno odlagati otpad u spremnike za razvrstavanje otpada na to predviđenim mjestima, a u zajedničkim prostorijama, sanitarnim čvorovima i okolišu doma dužan je održavati primjeren red i čistoću". Opće je poznato da je kuhanje u sobi zabranjeno, kao i bacanje otpadaka izvan prostora namijenjenog za smeće i držanja kućnih ljubimaca.


Nadalje, korekcije se tiču i mogućnosti odlaganja predmeta na prozorima u sobama što je po novome zabranjeno, kao i odlaganje bicikala unutar zgrade studentskog doma. S obzirom na to da studenti tijekom zime odlažu namirnice na prozor kako bi bile na hladnome, to pod kaznenom odgovornošću više neće smjeti, dok će također u toplijim danima imati problem sa sušenjem rublja. Zbog svega ovoga čini se da će studenti od ove godine morati pronaći nova rješenja za sušenje rublja i čuvanje svojih bicikala.


>>>210 prijava, a kvota 40! Čak petero maturanata bori se za jedno mjesto na ovom fakultetu: Ipak, do daljnjeg nema diplomskog studija


Sve detalje pravilima ponašanja za vrijeme boravljenja u studentskim domovima možete provjeriti u njihovom Pravilniku, kao i točke dokumenta vezane uz spomenutu materijalnu i disciplinsku odgovornost stanara studentskih domova.

Još vijesti