V.K. u Nakon predavanja

Neće san na oči? Profesor s Harvarda otkriva kako zaspati u 5 minuta – trik je odličan

Nije bitan uzrok nesanice ali, ako je se želiš riješiti, profesor s Harvarda zna dobar trik pomoću kojega ćeš zaspati u roku od pet minuta.

7. listopada 2021 17:28
Problemi sa spavanjem i raspoloženjem

Problemi sa spavanjem i raspoloženjem Foto: Shutterstock

Svima nam se to dogodilo. Naučili smo ostati dugo budni, pa smo ujutro kao zombiji. Možda smo samo pod stresom i ne možemo zaspati. Koji god bio razlog, besane noći nikome nisu lake ako drugi dan moramo od ranoga jutra biti funkcionalni i "na nogama".


Muku nesanice smo svi doživjeli barem jednom u životu. I dok jedni pokušavaju brojati ovce, drugi se okreću biljnim preparatima za smirenje iz ljekarni, a treći čaju od kamilice ili matičnjaka. No, kada ništa od toga ne pomaže, profesor s Harvarda ima najbolju ideju kako nespavanju stati nakraj.


>>>Zbog pandemije idete kasnije spavati? Evo zašto biste zbog toga mogli postati depresivni<<<


Jedan je student htio pomoći svojim kolegama, stoga je profesorov savjet podijelio na Instagramu kako bi olakšao svim koji pate od ovog poremećaja spavanja.


"Cognitive Shuffling" (kognitivno "miješanje") možda je prava metoda za sve ljude kojima ne pomaže ni brojanje ovaca, a ni melatonin. Taman prije spavanja, doživljavamo takozvane "mikro-snove" u obliku vizualnih slika koje preplavljuju naše misli. Stoga nam ova metoda pomaže prije ući u prve faze spavanja.


Kako bismo brže zaspali, moramo razmišljati o stvarima koje su neutralne i međusobno nepovezane. Na primjer, to može biti sljedeći niz: sir, zelje, lješnjak, prsti. "Što su birani termini različitiji jedan od drugih, to bolje", kaže student.


>>>10 studentskih grijeha: Najgore stvari koje radimo tjedan dana prije ispita<<<"Zato najčešće zaspem na predavanjima..."


Da je ovaj savjet koristan govori i činjenica da je skoro 40 tisuća ljudi "lajkalo" ovu objavu. "Zato i zaspem najčešće na predavanjima", kazao je netko.


"Ovo djeluje", napisala je jedna korisnica. "Samo se sjetim nastave iz matematike i zaspem odmah", kazao je netko drugi. "Možda samo počnite čitati knjigu iz povijesti", nadovezala se sljedeća gledateljica videa.


"Samo se koncentrirajte na svoje disanje i stvar riješena", daje savjet drugi student.


>>>[FOTO] Kad jesenski rokovi pokucaju na vrata: Dečki koji spavaju ispred knjižnice postali HIT<<<