L.B. u Nakon predavanja

[VIDEO] Poštenje se isplati! Studentica vratila laptop zastupnici Orešković i dobila novčanu nagradu: Evo na što će je potrošiti

Jučer u večernjim satima u javnom se prijevozu odigrala prava drama. Kulisa događanja – tramvaj ZET-a, u kojemu se, po tko zna koji put, odirao scenarij 'izgubljeno-nađeno'.

24. ožujka 2021 11:43
Dalija Orešković izgubila laptop

Dalija Orešković izgubila laptop Foto: MojFaks

Sinoć oko 20 sati, saborska zastupnica, odvjetnica i bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Dalija Orešković, vraćala se kući tramvajem prema Dubravi. Sa sobom je nosila svoj, kako je napisala na Twitteru, "stari i derutni laptop" beznačajne vrijednosti, no prepun pravnih i programskih materijala na kojima je "dugo i predano radila".
Back-up materijala na laptopu, kako je pojasnila na ovoj društvenoj mreži, nije radila, a zbog gladi koju je osjećala koncentracija je popustila. Laptop je ostao u tramvaju nakon što se iskrcala na svojoj stanici. Zbog ovoga je među svojim pratiteljima na Twitteru zamolila za pomoć kako bi se zaboravljeni laptop ipak vratio svojoj vlasnici.


>>>Počastio tramvajskom kartom i oduševio Zagrepčane: Poznajete li studenta koji je mnogima vratio vjeru u mlade?<<<


Iako je bila skeptična, imala je tu sreću što je na njeno računalo naišla majka poštene studentice druge godine Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, Ane Marušić. koja je po povratku kući pokrenula računalo. i kad je shvatila čije je, putem popularne Facebook grupe pokušala doći do političarke kako bi joj vratila vrijednu imovinu.


Prava heroina je – mama Jela!


Ovo "spajanje" ubrzo se i dogodilo nakon čega se studentica javila Daliji na što joj je ona zahvalila na dobročinstvu, nazvavši je njenom heroinom dana. No, prava heroina, kako nam kaže Ana, zapravo je njena majka Jela koja je pronašla laptop na klupici kraj stanice Ravnice.


"Nije odmah shvatila da je laptop unutra pa je razmišljala što da napravi s torbom. Kad je vidjela da je neka skupina mladića, po njenoj procjeni srednjoškolaca, skužila laptop i naglas prokomentirala 'Gle, netko je ostavio laptop', primaknula se i sjela pokraj laptopa koji je na kraju i uzela", govori nam studentica.


Studentica nije mislila da računalo zbilja pripada "toj" Daliji Orešković...foto: screenshot via Twitter


Dodaje da se mama čudno osjećala dok je hodala prema kući s laptopom u torbi koja nije njena. "Zvala me odmah da mi kaže što se dogodilo. Kući sam došla oko 23 sata kad sam i upalila laptop i pročitala ime Dalija Orešković na ekranu. Nisam mislila da je to 'ta' političarka nego sam odmah slikala i stavila na FB grupu za studente. Još sam u opis napisala 'Dalija, smotana si' ne misleći da je to ta Dalija!", govori nam kroz smijeh.


U potragu za Anom uključila se i Marijana Puljak


Objava se ubrzo počela širiti, lajkovi i reakcije krenuli su pristizati i iako je većina komentara bila šaljive prirode (uglavnom pitanja za koliko prodaje računalo te sugerirali da pregleda i provjeri ima li kakvih 'zanimljivih' dokumenata), pojavio se ipak i komentar u kojemu je netko "okačio" screenshot Dalijine objave s Twittera.


 "Ostavila sam joj komentar da je kod mene njen laptop, ali ona nije reagirala. U međuvremenu su obrisali moj post iz grupe. Nakon toga sam dobila poruku od druge zastupnice, Marijane Puljak, koja je rekla da  su me jedva našle jer je objava obrisana s 'Fejsa'", govori nam detaljnije o tijeku ove zavrzlame. Nekako su je ipak uspjele naći pomoću profilne fotografije, čule su se telefonski odmah nakon toga pa su se dogovorile za "rendes vous" na Kvatriću idućeg jutra.


Dalija i Marijana Dalija i Marijana Foto: MojFaks

Radni dan dvaju zastupnica, koje su večer prije pokušavale stupiti u kontakt s Anom...foto: privatna arhiva, Darija Orešković/objavljeno uz dopuštenje


Buduća novinarka Marušić napominje da joj je Orešković u razgovoru objasnila da je bila umorna i smušena pa je, zbog manjka koncentracije, zaboravila na laptop. Ono što joj je čudno u cijeoj priči jest da je netko očigledno iznio laptop iz tramvaja i ostavio ga na klupici kraj stajališta.


Jutros u prijepodnevnim satima zbilja su se i susrele kako bi razmijenile dojmove i izgubljeno računalo vratili vlasnici kojoj je, sigurni smo, laknulo. Ana je s nama podijelila kako je čitav susret prošao.


Ugurala joj novce u džep - većinu će dati mami, ali nešto ipak i ostaviti za kavicu


Kaže da joj je već tijekom telefonskog razgovora činila simpatičnom, kao komunikativna i prizemna osoba. Za svoj trud, Orešković je studentici ponudila kuvertu s nagradom, koja će svakako lijepo nadopuniti studentski budžet. No, to nije prošlo bez Aninog otpora. "Našle smo se na Kvatriću s mojoj mamom i dale joj laptop. Bila je iznimno draga i nudila mi kuvertu govoreći da se radi o maloj svoti novca, ali ja sam više puta odbila uzeti", odlučna je Ana. Na kraju je, kaže, Dalija našla načina da joj novce ipak ugura u džep.


S Dalijom je uspjela razmijeniti i pokoju informaciju iz svakodnevnog života, a političarka joj nije ostala ni dužna za sav njen trud. "Pitala me što studiram i oduševila se kad sam rekla novinarstvo", govori nam. "Svota koju mi je dala nije mala, bar za jednu studenticu i iznimno sam zahvalna. Većinu novca dat ću mami s obzirom da je ona zapravo pronašla laptop, ali ću i sebi ostaviti dio za kave", iskrena je ova poštena studentica.


Kako nam govori za kraj, vjeruje da bi svaka pristojna osoba pokušala naći vlasnika računala, no u ovoj situaciji sumnja da bi bilo i onih koji bi, s obzirom da je vlasnica laptopa osoba iz političkog miljea, pokušali iz računala iskopati nekakve "zanimljive" dokumente. Ani ovo nije ni palo napamet! Kaže da joj je Dalija čak i dala šifru računala, no nije ulazila u sustav jer nije željela narušavati njenu privatnost.


S mamom je popila kavu - ovo neće biti posljednji susret žena Marušić i zastupnice Orešković


Javili smo se i zastupnici Orešković kako bismo i s njene strane doznali kako je prošao susret sa studenticom. Kako nam govori, upoznala je Anu kao savjesnu studenticu koja je, nakon inicijalnog upoznavanja i razmjene laptopa, užurbano otišla dalje za svojim obavezama. "Ja i majka smo ostale popiti kavu i usporediti životna iskustva", govori nam.


S dvije se žene Marušić složila dobro pa tvrdi da ovo svakako neće biti posljednji njihov susret.


Kaže da je svota koju je dala Ani simbolična za njen trud. "Da sam znala kako izgleda, kupila bih joj neki poklon, kao žena ženi", kaže Orešković.
Na kraju našeg razgovora, osvrnula se i na sadašnje, nezavidno stanje studenata uslijed pandemije i online studiranja. "Kao vrstu karakterizira nas nagon za preživljavanjem pa ćemo preživjeti i ovo. Ono što mladima vjerojatno najviše fali upravo je blizina drugog čovjeka, taj kontakt, kemija, romanse... Sjećam se kako je to bilo", dodaje uz osmijeh.


Smatra da je velika stvar što studenti mogu govoriti o svojim problemima i onome što ih muči jer je to korak ka rješavanju problema. "Uostalom, kao i ovaj primjer. Da nisam prevladala vlastitu nelagodu da javno zamolim za pomoć i priznam da sam zaboravila laptop, dok istovremeno znam da ima onih koji će reći 'Kako će voditi državu, a nije u stanju brinuti za svoje stvari?', ne bih nikad upoznala ove dvije žene niti pronašla svoje računalo", dodaje za kraj ove tople, ljudske priče.

Još vijesti