V.K. u Postani student

Tek pokrenut, a već jedan od najtraženijih studija u Hrvatskoj: Mjesta samo 30, a prijavilo se skoro 600 maturanata

Iako su tek nedavno objavili kako se otvara novi studij Farmacije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, maturanti u iznimno velikom broju žele upisati ovaj deficitarni studij.

20. srpnja 2021 12:15
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Uskoro nam dolaze završni, službeni rezultati mature i čak se više od 500 budućih brucoša nada će netko maknuti farmaciju u Rijeci s prvog mjesta kako bi oni imali šansu za upad jer je kvota samo 30 mjesta.


Studij farmacije izvodit će se kao petogodišnji studij, odnosno integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij i započinje s radom već sljedeće akademske godine.


Kako navode na službenim stranicama, izvodit će ga zajednički Medicinski fakultet i Odjel za Biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci.


>>>Zagreb dobio konkurenciju! Još jedno hrvatsko sveučilište dospjelo među vodeće svjetske institucije<<<


Uvodnu riječ na predstavljanju imala je rektorica Sveučilišta u Rijeci, prof.dr.sc. Snježana Prljić Samardžija, koja je ovim povodom odmah pohvalila svoje sveučilište i studij Farmacije vrlo pozitivnim brojkama.


"Ovo je studij o kojem se promišlja već desetak godina i sada konačno postaje stvarnost. Da je to atraktivan i prepoznat studij govori dovoljno činjenica da imamo čak 581 prijavu studenata na 30 mjesta, kolika je upisna kvota. Studij će biti petogodišnji i cijeli je postupak akreditacije bio složen, budući da se radi o reguliranoj profesiji te ga je valjalo uskladiti i s europskim regulativama. Veliku smo podršku imali od predstavnika ovdje prisutnih partnera te također Hrvatske ljekarničke komore i Farmaceutsko-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu. Magistri farmacije u cijeloj su zemlji deficitarno zanimanje, a od sada će, osim u Zagrebu i Splitu, taj kadar obrazovati i Rijeka", poručila je rektorica.


Ugovor za izvođenje nastave tek je nedavno potpisan! / Foto: screenshot via Facebook@"Sveučilište u Rijeci / University of Rijeka"


Od renomiranih imena koja su se našla na predstavljanju, Ivica Šušak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja također je nazočio, iako putem video poziva. On se također obratio okupljenima, a pričao je o stavu hrvatske Vlade prema otvaranju još jednog studija Farmacije u RH.


"Intencija je hrvatske Vlade da potiče razvoj deficitarnih zanimanja, a sve sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Farmacija u Rijeci najbolji je odgovor na zahtjeve dinamičnog i sve zahtjevnijeg tržišta rada, jer na je visokom drugom mjestu prema deficitarnosti u Hrvatskoj. Ovim se studijem jača i konkurentnost Sveučilišta u Rijeci i njihovih studenata", poručio je.


>>>Otvoreni upisi na top studij u još jednom gradu: Postani brucoš traženog zanimanja već ove jeseni<<<


Riječ je dobio i državni tajnik u Ministarstvu zdravstva, prim. Željko Pazonić koji je komentirao kako Sveučilište u Rijeci "snima" realne potrebe tržišta rada, a Ivo Usmiani, predsjednik Jadran galenskog laboratorija nadodao je kako je njihova suradnja sa Sveučilištem dobra. "Pokretanjem ovog studija bit će još i bolja. Sanjao sam o tome da jednom imamo studij Farmacije u Rijeci i to se sada ostvaruje. Jadran galenski laboratorij je nastavna baza UNIRI za područje biotehnologije, a vjerujem da će uskoro biti i za područje farmacije. Farmacija je jedna od strateških industrija i važno je što ćemo u Rijeci imati vlastiti ‘bazen’ kadrova", naglasio je g. Usmiani.


Ravnatelj HALMEDA, Agencije za lijekove i medicinske proizvode ispričao je kako je došlo do stvaranja Farmacije. "Rektorica nas je sve umrežila i zajedno smo kreirali ovaj studij. Bilo je u početku i nekih prijepora oko toga treba li on više naginjati ljekarništvu ili industriji lijekova, ali smo na kraju iznjedrili vrlo izbalansiran studij, sukladan europskim regulativama. Poučeni dobrim iskustvom kadrova s riječkog Medicinskog fakulteta i Odjela za biotehnologiju, očekujemo i ovdje odličan izbor kadrova", zaključio je na kraju.


>>>Dobra vijest za maturante: Jedan od top 5 najtraženijih studija u Hrvatskoj uskoro u još jednom sveučilišnom gradu<<<

Još vijesti