L.B. u Postani student

Studira na dva fakulteta, a dodala bi i treći: 'Jel' prekasno da s 27 upišem medicinu?'

I dok neki smatraju da im je dovoljno opterećenja jedan studij, ima i onih kojima ni dva nisu dovoljna.

22. ožujka 2022 16:15
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Poput djevojke koja je svojim pitanjem izazvala bujicu komentara, od kojih ju u nekima nisu štedjeli. Treba li dvama diplomama dodavati još jednu, i to poprilično zahtjevnog i dugotrajnog studija?


"Studiram ekonomiju i psihologiju tj. završavam. Upisala sam sa 23 godine. Psihologiju redovno, ekonomiju vanredno. Aliiii.... oduvijek sam htjela medicinu. Imam 27 godina. Ne znam da li mi je kasno za nju. Pitam se, hoću li se kajati za 10, 20 godina što nisam, a mogla sam. To me izjeda", napisala je na popularnoj stranici Ispovesti.


>>>Zagrepčanin od 60 godina ponovo bi upisao neki 'LAKŠI' faks – evo kamo su ga poslali aktualni studenti<<<


I dok su neki u ovome prepoznali ambiciju vrijedne i marljive studentice, drugima ova vrsta "gladi" za diplomama nikako nije jasna, niti opravdana.


"Fascinantno kako možeš toliko studirati. Evo ja na 3. godini prvog i jedinog fakulteta i  jedva čekam kad ću završit'", smatra ovaj student.


"Do kad na tuđoj grbači?"


I dok mnogi u tome prepoznaju potrebu da i dalje živi na račun roditelja, koji po njima sigurno financiraju njene studije, drugi ukazuju na problem gubitka vremena i kasnog stupanja na tržište rada.


"Kao moja sestra, studira ovo, pa još ovo, pa još ono, pa master, pa magistarske, pa doktorske... 28 godina, nema dana staža tj. bilooo kakvog posla. Razumijem da želite biti obrazovani ili što god, ali zanima me do kad ćete biti na tuđoj grbači...", pitao je jedan od čitatelja njene ispovijesti.


"Možda se bojiš odrasti pa upisuješ škole da budeš vječni student", smatra pak drugi pratitelj ove stranice.


>>>21-godišnji student-čudo: Studira na 2 fakulteta, a u indeksu ima 50 petica<<<


"A da odrasteš npr. i da se osamostališ?? Imam par kolega s faksa, isto kao ti... Upisuju sve i svašta, faks za faksom i pričaju kako im je super dok samo uče, poslije moraju naći posao. Već studiraš dva komada, prekini si nabijati pritisak", smatra pak ovaj čitatelj.


Teško do posla s 30+ godina bez radnog iskustva?


O tome da joj tek slijedi stres i "učenje" kad počne raditi ukazuju i drugi čitatelji.


"Naš sistem obrazovanja je prilično zastario tako da bolje da počneš nešto raditi (ukoliko ne radiš) jer teško ćeš naći posao sa 30+ godina bez dana radnog iskustva. Ne mogu razumjeti ljude koji se toliko fokusiraju na studiranje i poslije im nije jasno kako ne mogu naći posao. Ljudi u tvojim godinama već imaju godina i godina iskustva. Jedno je teorija, a drugo praksa", piše joj ovaj pratitelj stranice.


Ima i onih koji u njenoj ambiciji vide kvalitetu koju je vrijedno pohvaliti i slijediti.


>>>Helena rastura FFZG i PMF! Usporedila online predavanja na dva popularna zagrebačka faksa – evo tko se bolje snašao<<<


"Radi u životu ono što ti srce kaže. Kasno je kad se počneš kajati", smatra pak ovaj čitatelj.

Još vijesti