L.B. u Vijesti

'Zaboravljeni sektor društva': Čak 80 posto studenata brine zbog poskupljenja plina i struje

Poskupljenje energenata i životnih troškova razlog je za sve širu zabrinutost studenata, a čak 80 posto njih brine zbog sve skupljih troškova života.

17. veljače 2022 13:36
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Vlade europskih zemalja mahom predstavljaju ili već nekoliko mjeseci implementiraju mjere kojima pokušavaju ublažiti inflaciju potaknutu pandemijom, ali i poskupljenje energenata dodatno naglašeno trzavicama između Ukrajine i Rusije i aktualnom geopolitičkom situacijom.


>>>Cijena menija u menzi raste na 26 kuna?! Ravnatelj ovog SC-a ipak tvrdi: 'Poskupljenja ne bi smjeli osjetiti studenti'<<<


Tako je jučer Vlada RH predstavila paket mjera vrijedan 4,8 milijardi kuna, kojima će se ovaj period, kao i period skorog ulaska u eurozonu, ublažiti što se troškova i budžeta naših sugrađana tiče. Osim najavljenog 20-postotnog poskupljenja plina i 9-postotnog poskupljenja struje koje nas čeka od 1. travnja (umjesto 79% skupljeg plina te umjesto 23% skuplje električne energije), smanjuje se i PDV određenih kategorija artikala potrošačke košarice: hrane (ribe, mesa, mlijeka), menstrualnih potrepština, ali i ulaznica za sportska i kulturna događanja. Uz to, ponudit će i naknade socijalno najugroženijima. No, kako upozoravaju stručnjaci, niži PDV ne mora nužno značiti i niže cijene namirnica.


Podsjetimo, u Njemačkoj Vlada osigurava studentima određene socio-ekonomske kategorije "džeparac" kako bi lakše platili račun za grijanje, a zabrinutost oko rasta cijene energenata muči i britanske studente.


>>>Gotovo 500 tisuća njemačkih studenata dobit će 'džeparac' za plaćanje računa za grijanje<<<


Moraju štedjeti na kupovini, prehrani i druženju


Naime, organizacija Save The Student provela je istraživanje o studentskom smještaju na nacionalnoj razini kojime su došli do podatka da su, unatoč vladinim paketima potpore koji i u ovoj zemlji trebaju olakšati građanima svakodnevni život, mnogi studenti u svome smještaju i dalje se bore s ovim sve prisutnijim problemom, piše The Tab.


Paket potpore u Ujedinjenome Kraljevstvu nudi popust na račune za struju i grijanje u iznosu od 200 funti za 28 milijuna kućanstava. No, studenti su ovom mjerom ponovo "prekočeni". 58 posto studenata suočava se sa sve višim računima energenata uslijed ove krize, a očekuje se da će zbog toga morati štedjeti na potrošačkoj košarici, prehrani i druženju.


Zaboravljeni sektor društva


Posljedično, 62 posto studenata tvrdi da im zbog ovih poskupljenja pati mentalno zdravlje.


>>>Od jeseni skuplji studentski pokaz u ovom sveučilišnom gradu: Nova cijena nije sitnica<<<


"Trošak smještaja već je ogromno opterećenje za financije svakog studenta, a kao što vidimo iz posljednjeg istraživanja, ta će se situacija samo dodatno pogoršati. Pozivan odgovorne da predstave mjere koje planiraju ponuditi, kako se čini, zaboravljenom sektoru našeg društva", izjavio je Jake Butler, predstavnik organizacije Save the Student.


Iz Ministarstva obrazovanja pak stiže ohrabrujuć odgovor. "Nijedan student ne mora brinuti zbog financijske situacije dok se god fokusira na svoj studij. Zatražili smo da Ured za studente zaštiti 256 milijuna funti potpore najugroženijim studentima i onima koji trebaju dodatnu pomoć. Ovo je dodatak vlastitim fondovima svakog sveučilišta i financiranja vrijednog 85 milijuna funti koje je osigurano za sveučilišta diljem zemlje tijekom prošle akademske godine", izjavio je glasnogovornik ministarstva obrazovanja.


izvor: The Tab

Još vijesti