V.K. u Vijesti

Zbog korona-mjera roditelji ispisuju djecu iz škola: Najesen 6 tisuća učenika manje

Iako slične, svaka država svijeta propisuje vlastite epidemiološke mjere. U slučaju Austrije, ravnatelji škola podižu uzbunu jer tisuće roditelja ispisuje svoju djecu iz škola.

6. kolovoza 2021 16:15
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Mjere su mnogima izazvale brojne poteškoće i probleme, a i obrazovni je sustav zbog njih doživio "makeover". Uz to, mentalno zdravlje djece, učenika, studenata i nastavnika opasno je ugroženo. S druge strane, svječimo nevjerojatno dobrim prosječnim ocjenama ovogodišnjih učenika koje neki smatraju „korona-poklonima“.


>>>Više od 50% učenika u Hrvatskoj godinu završilo ODLIČNIM uspjehom: Jesu li ocjene na kraju godine 'korona-pokloni'?<<<


Kako prenosi Kronen Zeitung, i u Austriji se bore s mjerama koje njihova država uvodi. Početkom srpnja digla se uzbuna zbog ispisivanja 3600 djece iz škola, dok je protekle školske godine ispisano 2 tisuće školaraca.


Osim spomenutih problema, Kronen spominje i problem socijalizacije djece koja će biti podučavana kod kuće, ali i činjenicu da se ovo pitanje ne može riješiti pravnim sporovima niti se država ima pravo miješati u odluke roditelja. Naime, u Austriji ne postoji zakon o obaveznom obrazovanju već samo o obavezi podučavanja (pohađanja nastave), a upravo tu "slabu točku" zakona roditelji i iskorištavaju.


>>>Korona ipak nije razlog za ispisivanje s faksa? U ovoj zemlji za vrijeme panemije MANJE studenata odustalo od studija<<<


Procjenjuje se da bi brojka od sadašnjih 3600 mogla porasti i na 6 tisuća do početka nove školske godine, a posebno velik broj otkazivanja škola je u Donjoj Austriji, gdje je trenutno ispisano 1150 školaraca, dok je u pred-pandemijsko razdoblje brojka ispisanih bila oko 700 i 800 učenika po godini. Zbog velikog nedostatka učenika postoji mogućnost spajanja razreda.


"Ne možemo podijeliti razred, a imamo i jednog učitelja manje. Ako najesen budu poduzete daljnje mjere - primjerice da se dvanaestogodišnjaci cijepe, vjerojatno će još više učenika biti ispisano. Za mene kao školskog radnika ovo je ludilo'', istaknuo je gradonačelnik grada Hofstetten-Grünau, Arthur Rasch.


Dalje navode riječi donjeaustrijskog direktora obrazovanja Johanna Heurasa, koji je komentirao da su ispisi iz škola u osnovi pojedinačni slučajevi, no da su brojke iznimno zabrinjavajuće. Naglasio je da je škola više od prenošenja znanja, a kod kućnog školovanja djeci bi nedostajao društveni kontakt. "Volio bih da roditelji i djeca obave obavezni psihološki razgovor prije donošenja odluke'', kazao je Heraus.


>>>Lockdown slomio mlade u Hrvatskoj! Psihijatrijski odjeli grcaju: 'Ovo je slično ratu, preplavljeni smo pacijentima…'<<<


Kako ne postoji pravni postupak kojim bi se moglo urediti obrazovanje, roditelji mogu ispisati svoju djecu iz škola samo do početka nove školske godine. Također, ako se roditelji predomisle po pitanju obrazovanja svoje djece, oni ih mogu vratiti u školu u bilo kojem trenutku.

izvor: krone.at

Još vijesti