L.B. u Vodič za brucoše

Teško mu je: Očajni brucoš pitao postane li studiranje lakše nakon prve godine – evo što su mu odgovorili

Državna matura omogućuje prijavu više fakulteta (studija) koji su maturantima atraktivni, no nakon polaganja ispita i objave rang-liste, dolazi vrijeme za konačnu odluku: za koji se zbilja odlučiti.

2. ožujka 2021 16:10
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Jednom kad to odaberu i postanu studenti, nerijetko dožive šok. Obaveza je mnogo, tempo i dinamika učenja drugačiji su nego u srednjoj školi, nerijetko mnogo teži i naporniji, a također društveni život, pogotovo onima koji dolaze u novi grad, nikada neće biti primamljiviji i življi.


Postaje li sa svakom sljedećom akademskom godinom lakše ili je baš suprotno? Upravo je to upitao jedan korisnik Reddita, koji trenutno studira na prvoj godini arhitekture.


...Studenti ovog studija sve češće obolijevaju od mentalnih bolesti...


Kao što to znaju aktualni studenti, studij arhitekture zahtijeva specifične pripreme i znanja stoga mnogi tvrde da ga nije lako upisati. Osim što ga najčešće odabiru maturanti vrlo dobrog i odličnog srednjoškolskog uspjeha koji i na maturi postignu jednako dobar rezultata, mnogo njih prije samog upisa mjesecima pohađa pripreme kako bi si osigurali što bolji plasman na prijemnom.


Kako je to podijelila jedna od korisnica ove društvene mreže, na pripreme prije upisa išla je tijekom cijelog četvrtog razreda, svaku drugu subotu i to iz Zadra u Zagreb što svjedoči o požrtvovnosti većine mladih koji se odluče za ovaj studij.


No, jednom kad ga upišu, shvate da nije lako doći do diplome. "Upisao prvu godinu sad, jel' postane šta život lakši na toj drugoj godini? Puno ih kaže da je prva godina najteža, ali ne kužim po čemu su druge lakše", zapitao je brucoš arhitekture na Redditu.


Svaki semestar teži od onog prvog


Odgovori su skoro pa jednoglasni – neće postati lakše što se samog gradiva i studija tiče, ali se svaki student s vremenom navikne na obaveze i učenje pa utoliko bude manje stresno.


"Završila sam preddiplomski. Svaki semestar meni je bio teži od prethodnog. Tek šesti je nešto lakši. Ali postane i zanimljivije, nije baš tako crno", glasi jedan od odgovora.


...Arhitektura je dobra, ali što mislite o studiju svemirske arhitekture?...


Drugi su sličnog mišljenja i ukazuju na činjenicu da će se brucoš s vremenom priviknuti na opterećenje. "Nažalost, ne postane život lakši, ali uđeš u ritam, skužiš kako stvari idu i navikneš se", tvrdi druga Redditovka. "Meni je sad treći semestar bio naporan, pogotovo jer je sve online bilo, ali puno, puno zanimljivije nego prva godina, jer napokon imaš osjećaj k'o da radiš nešto što ima smisla", tvrdi.


Ništa ne može zamijeniti konzultacije uživo, mahanje rukama i šaranje po papirima


Ima i onih koji ovom dojmu težine i zahtjevnosti pribrajaju i neuobičajene uvjete studiranja tijekom pandemije pa upozoravaju da će biti lakše jednom kad se stvari vrate u "normalu". "Prva je najteža jer se prvi put susrećeš s faksom, a dočeka te 12 kolegija gdje svaki ima svoje zadatke, susrećeš se s novim konceptima crtanja, mehanike i ne znaš šta se traži od tebe, kako funkcioniraju profesori, koliko su fleksibilni s datumima, ne znaš koji bi zadatak radio jer svi imaju isti datum predaje, a uvijek se očekuje od tebe da ih kontinuirano sve radiš", kaže ovaj student i nastavlja u malo pozitivnijem tonu što se sljedećih godina studija tiče.


...Odlikašica iz Zagreba htjela upisati diplomski, s vlastitog faksa joj poručili: 'Nisi dovoljno ZRELA, uzmi godinu dana PAUZE...' Umiješali se i odvjetnici!...


"Na drugoj godini se više ne crta ručno pa sve ide brže, imaš jedan glavni kolegij za projektiranje i sve ostale zadatke što radiš se odnose na njega, znaš već šta i kako funkcionira tako da je sigurno lakše. U kasnijim godinama je još bolje, manje ovisiš o profesorima i sam si zadaš tempo tijekom semestra. Količina materijala koju predaš na kraju je velika, ali do tad već znaš sve sheme šta i kako", napisao je.


Na kraju je zabrinutom brucošu savjetovao da ne odustane uz napomenu da će biti lakše jednom kad se nastava na fakultetima počne odvijati kao prije korone. "Pretpostavljam da je ova godina bila zeznuta zbog online nastave. Ne može ništa zamijeniti konzultacije uživo, mahanje rukama i šaranje po papirima", kaže.

Još vijesti