V.F. u Vijesti

Afganistanske studentice htjele studirati u Dubaiju: Talibani im zabranili odlazak iz države

Zaustavili su ih na aerodromu.

28. kolovoza 2023 15:57
Žene ne smiju ni putovati bez muške pratnje

Žene ne smiju ni putovati bez muške pratnje Foto: Canva

„Nakon što su talibani zatvorili sveučilišta za žene, moja jedina nada bila je dobiti stipendiju koja bi mi pomogla da studiram u inozemstvu“, kaže 20-godišnja afganistanska studentica Natkai kojoj je ime promijenjeno zbog njezine vlastite sigurnosti.

Natkai kaže da je nastavila učiti iako su bile male šanse da će ikada pohađati fakultet u svojoj domovini. Zatim je dobila stipendiju za studij na Sveučilištu Dubai u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) od emiratskog milijardera biznismena Sheikha Khalafa Ahmada Al Habtoora.

Stipendije za afganistanske žene najavljene su u prosincu 2022. nakon što su talibani ženama zabranili pristup sveučilištu. BBC saznaje da je ukupno 100 afganistanskih žena uspješno dobilo ove stipendije. Neki afganistanski studenti koji žive u inozemstvu već su otputovali u Dubai.

U srijedu 23. srpnja Natkai se oprostila od svoje obitelji i krenula prema zračnoj luci. Međutim, nije mogla napustiti zemlju.

„Kada su talibanski dužnosnici vidjeli naše karte i studentske vize, rekli su da djevojke ne smiju napuštati Afganistan sa studentskim vizama“, rekla je Natkai.

Ženama zabranjena putovanja bez pratnje

Natkai je jedna od najmanje 60 djevojaka koje su odbijene s aerodroma. Talibani su zabranili solo putovanja ženama i dopustili im da idu u inozemstvo samo sa svojim muževima ili povezanim muškim društvom poput brata, ujaka ili oca, poznatog kao mahram, odnosno muška pratnja.

U avionu su bile tri djevojke koje su imale mahramu, ispričala je Natkai te dodala da su ih službenici iz ministarstva poroka i vrline izveli iz zrakoplova.

Ostali studenti bili su previše uplašeni da bi razgovarali s medijima. Mladić kojeg zovemo Shams Ahmad, ispratio je svoju sestru do zračne luke i opisao situaciju.

„Stipendija je dala novu nadu mojoj sestri nakon što su ovdje zatvorena sveučilišta. Otišla je od kuće s nadom i vratila se uplakana“, kaže te nadodaje kako su joj oduzeta sva prava.

Ahmad kaže da su neke od žena čak posudile novac da plate vizu za muškog pratitelja koji ih je pratio, ali su ipak zaustavljene. Sveučilište u Dubaiju i gospodin Al Habtoor potvrdili su da su djevojčice zaustavljene.

Skupine za ljudska prava šokirane

Gospodin Al Habtoor objavio je videoporuku na na X, odnosno Twitteru. U njemu kritizira talibanske vlasti, rekavši da su muškarci i žene pod islamom jednaki. Video također sadrži glasovnu od afganistanske djevojčice koja je zaustavljena u zračnoj luci.

„Trenutno smo u zračnoj luci, ali nažalost, vlada nam ne dopušta da odemo u Dubai. Čak ni onima koji imaju mahrem ne dozvoljavaju. Ne znam šta da radim. Molim vas, pomozite nam“, rekla je.

Ova posljednja akcija talibana izazvala je užas među skupinama za ljudska prava i diplomatima.

Odbili komentirati

„Ovo je važan i alarmantan korak iznad iznimne razine okrutnosti u koju su talibani već uključeni uskraćujući djevojčicama i ženama obrazovanje. Ovo ih drži u zarobljeništvu kako bi spriječio druge da im pomognu u učenju“, kaže Heather Barr iz Human Rights Watcha.

Bivša predstavnica mladih Ujedinjenih naroda iz Afganistana, Shkula Zadran, objavila je poruku u kojoj poziva sveučilište da ne odustaje od djevojaka. Talibani nisu izdali nikakvu izjavu ili pojašnjenje.

Glasnogovornik ministarstva poroka i vrline, Mohammad Sadiq Akif Muhajir, rekao je za BBC da nisu upoznati s incidentom. Visoki talibanski glasnogovornik, Zabihullah Mujahid, također je odbio komentirati, rekavši da je na putu i da nema nikakvih informacija.

„Propustila sam ovu priliku u zemlji u kojoj je zločin biti djevojčica. Jako sam tužna i ne znam što da radim ni što će mi se sljedeće dogoditi“, rekla je Natkai.

Izvor: BBC.com

Još vijesti