V.F. u Vijesti

Talibani spalili glazbene instrumente: „Glazba pogrešno usmjerava mlade“

Žele zatvoriti i kozmetičke salone.

31. srpnja 2023 12:47
Stroge mjere u Afganistanu

Stroge mjere u Afganistanu Foto: Canva

Otkad su talibani preuzeli Afganistan, nametnuli su oštre mjere koje su se posebno ticale obrazovanja i žena. Sada su odlučili uvesti mjere po pitanju glazbe.

Talibanska vjerska policija navodno je spalila niz glazbenih instrumenata u zapadnoj afganistanskoj pokrajini Herat, prema izvješću koje je u nedjelju objavila državna novinska agencija Bakhtar.

Sheikh Aziz al-Rahman al-Muhajir, pokrajinski šef Ministarstva za promicanje vrline i sprječavanje poroka, rekao je kako je glazba dovela do „pogrešnog usmjeravanja mladih i uništenja društva“, navodi se u izvješću.

Ljudi bi mogli biti korumpirani, prema dužnosniku. Talibani su zabranili nereligioznu glazbu posljednji put kada su vladali zemljom 1990-ih. Slike koje su objavili talibani prikazuju dužnosnike okupljene oko vatre s glazbenim instrumentima, uključujući gitare, harmonije i zvučnike, piše DW.com.

Mnogi glazbenici bježe iz zemlje

Afganistan ima jaku glazbenu tradiciju, pod utjecajem iranske i indijske klasične glazbe. Također ima uspješnu pop glazbenu scenu, dodajući elektroničke instrumente i plesne ritmove tradicionalnijim ritmovima.

Oba su procvjetala u proteklih 20 godina prije nego što su talibani došli na vlast u kolovozu 2021. Ali talibani su nametnuli oštre mjere otkako su preuzeli kontrolu nad Afganistanom nakon što su se američke i NATO snage povukle.

Studenti i nastavnici Afganistanskog nacionalnog glazbenog instituta, koji je nekoć bio poznat po svojoj inkluzivnosti, nisu se vratili na nastavu otkako su talibani preuzeli vlast. Mnogi glazbenici također su pobjegli iz zemlje.

Ograničavanje ženskih prava

Talibani su obećali umjereniju vladavinu od one iz svog prethodnog vremena na vlasti 1990-ih. Obećali su omogućiti prava žena i manjina. Ali umjesto toga, ponovno su uveli oštre mjere u skladu sa svojim strogim tumačenjem islamskog zakona ili šerijata.

Izvršili su javna pogubljenja, zabranili obrazovanje djevojčicama nakon šestog razreda i također zabranili ženama većinu oblika zapošljavanja. Ranije ovog tjedna talibani su objavili da bi svi kozmetički saloni trebali biti zatvoreni jer su nudili usluge zabranjene islamom.

Izvor: DW.com

Još vijesti