V.F. u Vijesti

Profesor iz Afganistana poručuje: „Muškarci moraju ustati i braniti prava afganistanskih žena“

Studentice se boje za njegovu sigurnost.

27. Siječnja 2023 13:03
Žene s burkama

Žene s burkama Foto: ArmyAmber via Pixabay

Profesor Ismail Mashal, koji vodi privatno sveučilište u Kabulu, kaže da mu je dosta ograničenja s kojima se žene suočavaju u Afganistanu.

„Čak i ako im je zabranjen ulaz - trebale bi dolaziti svakodnevno. To je najmanje što mogu učiniti da dokažu da su muškarci“, rekao je za BBC, susprežući suze.

„Nisam emotivan - ovo je bol. Muškarci moraju ustati i braniti prava afganistanskih žena i djevojaka“, dodao je.

Zabranili ženama fakultetsko obrazovanje

U prosincu je talibanska vlada objavila da studenticama na sveučilištima više neće biti dopušten povratak, do daljnjega. Rekli su da to čine kako bi im omogućili stvaranje islamskog okruženja za učenje usklađenog s praksama šerijatskog prava, uključujući izmjene nastavnog plana i programa.

Nedugo nakon što je zabrana objavljena, profesor Mashal postao je viralan na društvenim mrežama nakon što je poderao svoje akademske dosjee uživo na televiziji, rekavši da nema smisla stjecati obrazovanje u današnjem Afganistanu.

„Jedina moć koju imam je moje pero, čak i da me ubiju, čak i da me raskomadaju, ja sada neću šutjeti. Znam da je ovo što radim riskantno. Svako jutro se opraštam od svoje majke i supruge i kažem im da se možda neću vratiti. Ali spreman sam i voljan žrtvovati svoj život za 20 milijuna afganistanskih žena i djevojaka i za budućnost moje dvoje djece“, kaže profesor Mashal.

Zatvorio vlastito sveučilište iz protesta

Na sveučilištu profesora Mashala studiralo je 450 studentica koje su slušale novinarstvo, inženjerstvo, ekonomiju i informatiku. Talibanski ministar obrazovanja kaže da se ove diplome ne bi trebale predavati ženama jer su protiv islama i afganistanske kulture.

Profesor Mashal kaže da je mogao zadržati svoju instituciju otvorenom samo za muške studente - ali umjesto toga odlučio ju je potpuno zatvoriti.

„Školovanje je ponuđeno svima ili nikome. Onog dana kada sam zatvorio vrata svoje ustanove jako me je boljelo. Ti ljudi se igraju s budućnošću naših djevojaka. Zovu me moji studenti i pitaju me kada mislim da će se moći vratiti. Nemam odgovore za njih. Nemam odgovore za svoju 12-godišnju kćer koja sljedeće godine neće moći ići u srednju školu. I dalje me pita kakav je zločin počinila“, ispričao je.

Otkako je izašao na televiziju, dobio je mnogo prijetnji. Unatoč tome, profesor Mashal se gotovo svakodnevno pojavljuje u lokalnim medijima. Nada se da će njegovo zagovaranje dovesti do nacionalne kampanje.

Prosvjeduju samo žene

Čak i unutar talibanske vlade postoje oni koji se protive zabrani obrazovanja djevojčica - ali većina njih nije izašla u javnost. Kao odgovor na dekrete, afganistanske žene diljem zemlje nastavile su izlaziti na ulice tražeći svoja prava.

Dok su prosvjede uglavnom predvodile afganistanske žene, studenti i profesori su tijekom proteklih nekoliko tjedana također počeli riskirati svoje živote progovarajući, odbijajući polagati završne ispite ili dajući ostavke na svoja radna mjesta.

Profesor Mashal kaže da otkako su talibani preuzeli vlast u zemlji, ne može razumjeti njihov fokus na ograničavanje žena.

„Ostavite te jadne žene na miru. Dosta je. Postoje puno veći problemi koje treba riješiti. U ovoj zemlji nema reda i zakona, kao da ste u džungli“, rekao je.

Studentice slomljene

Ovaj bivši novinar (37) kaže da je u redovitom kontaktu sa svojim studenticama koje su slomljene zbog ovih odluka i brine se za njihovo mentalno zdravlje. Jedna od njegovih studentica, Shabnam, koja je studirala ekonomiju kaže da nikada neće zaboraviti dan kada su naoružani talibanski vojnici stigli u njihovu školu i rekli im da je to zadnji dan kada mogu pohađati nastavu.

„Bili smo tako uplašeni i napustili smo svoje učionice teška srca ne znajući kada ćemo se i hoćemo li se ikada vratiti. Od tada ne mogu normalno spavati. Imam tri sestre i mnogo rođakinja i sve su u istoj situaciji. Osjećamo da smo zarobljeni u kavezu ili zatvoru. Afganistan nije zemlja za žene“, ispričala je.

Još jedna studentica, Shabana, koja je bila u prvom semestru novinarstva kaže da se uči nositi se s transformacijom koju su u posljednjih godinu i pol talibani donijeli u živote žena i djevojaka.

„Srce mi je slomljeno. Nadala sam se da ću jednog dana biti čitačica vijesti, dobra reporterka, ali čini mi se da je tom snu kraj. Dokle god sam u ovoj zemlji, mislim da se nećemo vratiti na naše sveučilište. Promijenile smo način odijevanja. Učionice su bile odvojene. Radile smo točno ono što nam je rečeno. Ali to još uvijek nije bilo dovoljno. Bojale smo se da će nam to učiniti i učinili su“, rekla je Shabana.

Unatoč Shabaninoj boli, pohvalila je profesora Mashala što je zauzeo stav.

„Ovo je vrlo usamljeno vrijeme za žene i djevojke moje zemlje. Nema puno muškaraca koji su progovorili. Brinemo se za njegovu sigurnost, ali smo također jako zahvalni na njegovoj podršci“, zaključila je.

Izvor: BBC.com

vezano Ženama u Afganistanu nakon šestog razreda obrazovanje više nije dozvoljeno Vijesti Kako ostati imun na ove scene?! Stanje u Afganistanu pogoršava se iz dana u dan

vezano Svečana dodjela diploma. Akademska četvrt Tužne vijesti: U ovoj državi ženama zabranjeno sveučilišno obrazovanje

Još vijesti