V.F. u Vijesti

Poticaj mladim parovima: Ova država mladencima daje novčanu nagrada ako je mlada mlađa od 25 godina

Žele povećati natalitet.

30. kolovoza 2023 12:47
Suočavaju se s drastičnim padom sklapanja brakova

Suočavaju se s drastičnim padom sklapanja brakova Foto: Canva

Roditelji su ti sigurno barem jednom rekli kako su oni u tvojim godinama već bili vjenčani, u najgorem slučaju tek zaručeni dok su neki već u tim godinama dobili djecu. Svi samo zakolutamo očima na takve primjedbe. Naravno, i danas ima onih koji su se vjenčali u ranim dvadesetima. Nema ništa loše u tome. Ali to ipak nije slučaj kod većine nas. Međutim, u Kini se potiče brak upravo u ovim našim godinama.

Okrug u istočnoj Kini nudi parovima „nagradu“ od 1000 juana (126 eura) ako je mladenka mlađa od 25 godina, što je posljednja u nizu mjera za poticanje mladih na sklapanje braka usred sve veće zabrinutosti zbog pada nacionalnog nataliteta, piše The Guardian.

U obavijesti, koja je prošlog tjedna objavljena na službenom WeChat računu okruga Changshan, navodi se da je nagrada promicanje „braka i rađanja djece primjerenih dobi“ za prve brakove. Nagrada također uključuje niz subvencija za skrb o djeci, plodnost i obrazovanje za parove koji imaju djecu.

Zabrinute zbog prvog pada stanovništva u Kini u šest desetljeća i njezinog brzog starenja stanovništva, vlasti hitno pokušavaju poduzeti niz mjera za povećanje nataliteta, uključujući financijske poticaje i poboljšane ustanove za brigu o djeci.

Čak 800.000 manje brakova u prošloj godini

Kineska minimalna zakonska dob za brak je 22 godine za muškarce i 20 za žene, ali broj parova koji se vjenčaju opada, što je smanjilo natalitet zbog službenih politika koje neudatim ženama otežavaju rađanje djece.

Stopa sklopljenih brakova pala je na rekordno nisku razinu 2022. na 6,8 milijuna, što je najniže od 1986., prema podacima vlade objavljenim u lipnju. Lani je bilo 800.000 brakova manje nego 2021.

Procjenjuje se da je stopa plodnosti u Kini, koja je već jedna od najnižih u svijetu, pala na rekordno nisku razinu od 1,09 u 2022., izvijestili su državni mediji.

Visoki troškovi brige o djeci i prijetnja zastoja u karijeri spriječili su mnoge žene da imaju više djece ili da uopće imaju djecu. Rodna diskriminacija i tradicionalni stereotipi i dalje su rašireni diljem zemlje. Nisko povjerenje potrošača i sve veća zabrinutost oko zdravlja kineskog gospodarstva također su ključni čimbenici koje mladi Kinezi navode.

Izvor: The Guardian

Još vijesti