L.B. u Nakon predavanja

Mislite da brak u dvadesetima završava razvodom? Ne, ali samo ako ne radite ovo prije vjenčanja

Odluka o stupanju u brak u dvadesetima ne mora biti pogrešna i završiti razvodom. Dapače!

22. kolovoza 2022 13:50
Mislite li da brakovi sklopljeni prije tridesete nemaju šanse?

Mislite li da brakovi sklopljeni prije tridesete nemaju šanse? Foto: Mika Heittola via Shutterstock

Neki demografi i liječnici upozoravaju da mladi sve kasnije zasnivaju obitelj i stupaju u brak, utječući tako negativno na demografsku sliku društva. Ovo je češće u razvijenim zemljama u kojima se mladi često nakon srednje škole posvećuju studiranju i karijeri, a tek onda braku i potomstvu.

Mladi se sve kasnije odlučuju na brak i djecu

Ovo je pitanje posebice teško i kompleksno mladim visokoobrazovanim ženama koje se u periodu od drugog do početka trećeg desetljeća života nalaze pod pritiskom karijernog ostvarivanja, ali i zasnivanja obitelji jer je ovaj period, kako mnogi liječnici tvrde, vrhunac reproduktivne sposobnosti žene.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Hrvatski studenti vjeruju u 'dok nas smrt ne rastavi', ali ne na crkveni način: Evo s koliko godina sklapaju brakove

Osim toga, mnogi mladi odluče prvo ostvariti financijsku i materijalnu samostalnost, a tek se onda okrenu ka zasnivanju obitelji.

Mnogi pak smatraju da iza 30. godine života dolaze mudrost i zrelost u odlučivanju, donošenju kompromisa i uopće procjenjivanju idealnog partnera, dok je formiranje braka u dvadesetima riskantno zbog manjka nabrojanih kvaliteta i životnih vještina.

Činjenica da je prosjek stupanja u brak za žene koje žive u SAD-u 29 godina dok je to 30 za muškarce, govore u prilog ovoj tezi. Situacija je gotovo pa identična i u Hrvatskoj, gdje se mladi na brak odlučuju također nakon tridesete godine ili neposredno prije te dobne "granice".

vezano brak Nakon predavanja Uplovili u bračnu luku, a još uvijek žive u studentskom domu: Mladi bračni par tvrdi – postali smo bolji na faksu nakon vjenčanja

Kad su u pitanju istraživanja, i ona su uglavnom poduprla ovakav životni stil. Sociolog Nicholas Wolfinger sa Sveučilišta u Utahu u svom je istraživanju zaključio da djevojke koje "prerano" stupe u brak (srednje 20. ili ranije) češće taj isti brak razvrgavaju od vršnjakinja koje u brak stupaju s tridesetak godina.

Bitno je ne dijeliti isti životni prostor prije braka?

No, u recentnom istraživanju Wall Street Journala otkrili su da postoji iznimka od ovog "pravila" da je mudrije pričekati, kad je brak u pitanju. Nakon analize izvještaja o braku i razvodima više od 50 tisuća žena, prikupljenih u sklopu vladine Nacionalne ankete o rastu obitelji (NFSG), otkrili su da postoji skupina žena za koju brak prije 30. godine života nije predstavljao rizik: one koje su se s partnerima vjenčale bez da su prije živjele s njima.

Štoviše, takve ispitanice, koje su se udale u periodu od 22. do 30. godine života, bez da su prije dijelile životni prostor s partnerom, imale su jednu od najnižih stopa razvoda općenito.

U suprotnosti s ovom skupinom ispitanica, otprilike 70 posto žena iz istog uzorka koje su s partnerima dijelile životni prostor prije braka, bilo je mudro sačekati do 30. rođendana prije "sudbonosnog da" jer je ova odluka vodila do niže stope razvoda.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Prvo dijete, a onda možda brak: Sve više fakultetski obrazovanih žena rađa van braka

Ideja da je zajednički suživot rizičan iznenađujuća je, posebice jer većina mladih vjeruje da je zajednički život prije braka prvi test koji moraju proći kako bi se osigurali da će im život, jednom ako stupe u brak, biti kvalitetan i harmoničan. No, sve veći broj istraživanja govori u prilog tome da je mnogo onih koji stupe u brak nakon zajedničkog suživota, više nisu sretni te se češće razvode.

Tako nakon analize podataka iz WSJ-a ističu da brakovi koji započnu nakon zajedničkog suživota 15% češće završe razvodom, a studija Sveučilišta u Stanfordu čak iznosi podatak da je rizik posebice visok u slučaju žena koje su prije braka dijelile životni prostor s nekime osim s bračnim partnerom. U tom slučaju, brak će okončati razvodom čak dvostruko češće od žena koje nisu na ovaj način započele vezu sa supružnikom.

Više iskustva nije bolje!

Psihologinja Galena Rhoades sa Sveučilišta u Denveru nudi objašnjenje ovog paradoksa. "Općenito mislimo da je bolje imati više iskustva, ali u slučaju romantičnih veza točno je upravo suprotno. Više iskustva dovodi do manje sretnog braka kasnije", tvrdi.

Jedan od mogućih razlgoa, predlaže, jest da nam prijašnji suživot omogućava lakšu usporedbu s bivšim partnerima iz sličnih veza i načina suživota, te lakše donošenje odluke da izađu iz veze kad "zagusti".

vezano studnti, SC Laganini Domaće studentice odgovorile bi li rađale djecu da ih, kao u Srbiji, čekaju 4 tisuće eura i dulji rok studiranja

Primjerice, iako vaš suprug može biti odgovoran i pouzdan partner, možda nije duhovit kao vaš bivši ili dobar u krevetu kao pak neki drugi bivši, s kojim ste također živjeli prije braka. Ovakvo uspoređivanje nakon stupanja u brak može djelovati pogubno na odnos supružnika.

I iako nije jasno zašto baš mladi koji stupe u brak u dvadesetima, a prije nisu stanovali zajedno, pokazuju nižu stopu razvoda braka od ostalih, ovi podaci svakako mogu djelovati poticajno za one koji razmišljaju o "sudbonosnom da" tijekom dvadesetih, a strahuju da su premladi.

Bitno je samo, u kontekstu ovih podataka, da ne stanuju zajedno prije braka te da su u zdravoj i kvalitetnoj vezi.

izvor: wsj.com

Još vijesti