V.F. u Vijesti

Američka privatna sveučilišta gube donacije: Donatori ih pritišću da podrže Izrael

Tvrtke ne žele zaposliti studente koji prosvjeduju protiv Izraela.

24. listopada 2023 12:32
Sveučilišta se suočavaju s brojnim pritiscima

Sveučilišta se suočavaju s brojnim pritiscima Foto: Canva

Donatori povlače milijune dolara u planiranom financiranju kako bi kaznili američka sveučilišta zbog njihovih odgovora na Hamasov napad na Izrael.

Milijarderi donatori, uključujući Marca Rowana iz Apollo Global Managementa i osnivača Limited Brandsa Leslieja Wexnera, pozvali su sveučilišta na oštriju osudu Hamasa i antisemitizma, te oštrije mjere protiv studenata koji prosvjeduju protiv Izraela. Odvjetničke i investicijske tvrtke zaprijetile su da će povući ponude za posao koje su dale studentima ili da neće zaposliti prosvjednike kad diplomiraju.

Pritisak je ostavio sveučilišta, uključujući Harvard, Stanford i Sveučilište u Pennsylvaniji, da se bore da obuzdaju rastuću krizu, a neki revidiraju ranije izjave kako bi bili otvoreniji, piše Financial Times.

Drugi, uključujući zagovornike slobode govora i Sveučilište Sjeverne Karoline Wilmington, branili su načela razvijena u Kalvenovom izvješću iz 1967. da bi se fakulteti trebali posvetiti akademskoj slobodi i inzistirati na „institucionalnoj neutralnosti u političkom i društvenom pogledu pitanja“.

Zatvaraju čekovne knjižice

Liz Magill, predsjednica Sveučilišta u Pennsylvaniji, je rekla: „Penn se odlučno protivi terorističkim napadima Hamasa u Izraelu i protiv antisemitizma“, ali je priznala „da smo trebali komunicirati brže i šire o tome gdje stojimo“.

Njezina je izjava došla prekasno za donatore, uključujući Ronalda Laudera koji je kritizirao nedavni festival palestinske književnosti održan na kampusu i rekao da će povući sredstva. Među ostalima koji su povukli potporu bili su David Magerman i Jonathon Jacobson te Jon Huntsman, bivši američki veleposlanik u Kini i bivši guverner Utaha, koji je rekao da „zatvara svoju čekovnu knjižicu“.

Dok je Apollo's Rowan pozvao na Magillinu ostavku, predsjednik Blackstonea Jonathan Gray rekao je Bloombergu da je ona „napravila neke pogreške“, ali da će on nastaviti s donacijama. Kolege su izrazile opravdanu zabrinutost zbog „govora mržnje koji se maskira kao sloboda govora“ te dodao: „Mislim da je važno da čelnici sveučilišta doista ustanu.“

Prošlog petka Idan Ofer, izraelski milijarder koji također ima zgradu u školi Kennedy, rekao je za CNN da se povlači iz izvršnog odbora zbog „nedostatka jasnih dokaza o podršci vodstva Sveučilišta za narod Izraela“.

Povlače ponude za poslove studentima

Takve akcije istaknule su utjecaj donatora, koji su prošle godine pridonijeli američkim sveučilištima sa 60 milijardi dolara, i sve veći pritisak društvenih medija na osjetljiva pitanja.

Davis Polk, odvjetnička tvrtka, izjavila je za Financial Times da je povukla ponude za posao trojici diplomiranih studenata prava s Harvarda i Columbie povezane s propalestinskim izjavama koje su izražavale stavove „u izravnoj suprotnosti s vrijednosnim sustavom naše tvrtke“.

„Studentski voditelji odgovorni za potpisivanje ovih izjava više nisu dobrodošli u našu tvrtku“, rečeno je.

„Sveučilište treba suočiti studente s teškim idejama“

Međutim, Ken Roth, bivši šef Human Rights Watcha, branio je Kalvenova načela. Škola Kennedy ponudila je, a zatim u siječnju ove godine povukla stipendiju za Rotha, u odluci za koju je vjerovao da je dekan donio kao odgovor na zabrinutost zbog njegovih kritika Izraela. Dekan je u međuvremenu poništio odluku, ispričao se i najavio da planira odstupiti.

„Suština je da se sveučilišne uprave ne bi trebale baviti izdavanjem izjava o događajima u svijetu“, rekao je Roth. „Samo se otvaraju pritisku donatora. Njihov bi posao trebao biti obrana akademske slobode u njihovim kampusima.“

„Trebali bi osigurati da su njihovi učenici sigurni od nasilja, zastrašivanja i uznemiravanja, ali ne i od teških ideja“, dodao je. „Očekujem od sveučilišta da pripreme studente kako se suočiti s teškim idejama i raspravljati protiv njih. Da ne zatvaraju oči i uši.“

Izvor: Financial Times

Još vijesti