P.S. u Vijesti

Umjesto Shakespearea – Taylor Swift! Ovo sveučilište će na kolegiju analizirati tekstove njezinih pjesama

Belgijsko sveučilište provodi novi kolegij u kontekstu engleske književnosti

14. kolovoza 2023 11:21
Analiza pjesama Taylor Swift

Analiza pjesama Taylor Swift Foto: Canva; Brian Friedman/Shutterstock

Poznata svjetska pjevačica Taylor Swift dobila je svoj vlastiti kolegij na jednom belgijskom sveučilištu. Naime, Sveučilište Ghent u istoimenom belgijskom gradu odlučilo je jedan predmet posvetiti samo i isključivo analizi tekstova pjesama Taylor Swift.

Navedene analize tekstova provodit će se u sklopu proučavanja engleske književnosti, a u kojoj očito ima mjesta i za pjesme svjetski poznate pjevačice. Naziv kolegija glasi „Literature (Taylor's Version)“ pod mentorstvom britanske profesorice Elly McCausland, kako prenosi Studomat.

Tekstovi pjesama često inspirirani klasicima

Sveučilište, kao i drugi profesori inicijatori ove ideje, odlučili su se na analizu pjesama Taylor Swift jer smatraju kako su njezini tekstovi često inspirirani klasicima engleske književnosti te da se spominju gotovo identične teme kao u najpoznatijim djelima poput „Romea i Julije“.

Profesorica McCausland, koja će predavati ovo novo moderno štivo, na taj način želi studentima približiti zanimljivu povijesnu perspektivu engleske književnosti kroz analizu modernih tekstova pjesama, poput onih od Taylor.

„Želim pokazati svojim studentima koliko povijest engleske književnosti može biti zabavna“, rekla je profesorica.

Izvrsna u izvrtanju klišeja

Ona kao veliki obožavatelj svjetski popularne pjevačice smatra da je Taylor izvrsna u „izvrtanju klišeja“ što se posebno ističe u tekstovima njezinih pjesama.

„U literaturi to nazivamo horizontom očekivanja“, napomenula je profesorica McCausland.
 

Još vijesti