V.F. u Vijesti

Kako potaknuti mlade da izađu na izbore? Potpredsjednik Europske komisije vidi rješenje u Taylor Swift

Kaže da je sudjelovanje mladih ključno za demokraciju.

16. Siječnja 2024 13:00
Apsolutna teen ikona

Apsolutna teen ikona Foto: Brian Friedman/Shutterstock

Mladi birači su često tema javnih rasprava. Iako se često priča o tome kako potaknuti mlade da izađu na izbore, rijetko se ti prijedlozi zaista realiziraju. Ipak, iz Europske komisije stiže jedna zanimljiva ideja koja bi možda mogla mobilizirati mlade i potaknuti ih da i oni daju svoj glas na izborima.

Potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas ima rješenje kako potaknuti odaziv mladih birača na ovogodišnjim europskim izborima. Naime, on smatra da bi Taylor Swift mogla potaknuti mlade da izađu na izbore, piše Politico.

„Nitko ne može mobilizirati mlade bolje od mladih. Mladi su ti koji mogu mobilizirati mlade da sudjeluju, više nego povjerenici. Jako se nadam da će netko iz njezinog medijskog tima pratiti ovu konferenciju za novinare i prenijeti joj naš zahtjev“, rekao je Schinas na tiskovnoj konferenciji.

Uskoro dolazi u Europu

Ne bi bilo prvi put da Taylor Swift okuplja birače. Prošlog je rujna pjevačica hita „Shake it Off“ potaknula svojih 272 milijuna pratitelja na Instagramu da se registriraju za glasovanje i, u roku od nekoliko sati, Vote.org je izvijestio o više od 35.000 registracija, što je skok od 23 posto u odnosu na prošlu godinu.

Tijekom svoje karijere od gotovo dva desetljeća, Taylor Swift se zaplela u američku politiku i često bila središte kulturnog sukoba u zemlji, unatoč nekim ranijim pokušajima da ostane izvan političkih tema. Njezin utjecaj na obožavatelje je velik, a časpopis Time ju je nedavno proglasio osobom godine.

I dok se bliže izbori EU-a u lipnju, Schinas kaže da je visoka razina sudjelovanja mladih Europljana „ključna“ za demokraciju, a nada se da će Taylor Swift potaknuti mlade da izađu na izbore.

Taylor Swift, koja započinje europski dio svoje rekordne turneje Eras Tour u proljeće 2024., nedugo prije europskih izbora, nastupit će u Parizu 9. svibnja na „Dan Europe“, podsjetio je Schinas.

Još vijesti