P.S. u Vijesti

Riječki studenti su pravi sretnici: Objavljeni rezultati stipendija za izvrsnost, a grad raspisao nove natječaje u čak tri kategorije

U svega dva dana objavljeni privremeni rezultati stipendija za izvrsnost i raspisani novi natječaji za stipendije

14. prosinca 2023 10:23
Kovanice i novčanice eura.

Kovanice i novčanice eura. Foto: Canva

Riječke studente ovih dana zaokupljaju zanimljive vijesti od iznimne važnosti, s obzirom na to da se radi o njihovim stipendijama.

Naime, prije svega, riječko sveučilište objavilo je rezultate njihovih studentskih stipendija na temelju izvrsnosti za akademsku godinu 2023./2023, kako piše Svjetionik. Tako prema njihovoj privremenoj rang listi, pravo na stipendiju za izvrsnost ostvarilo je više od 100 studenata.

Ispod „crte“ bilo je 58 studenata koji nisu imali dovoljan broj bodova za ostvarivanje prava na stipendije za izvrsnost, a Sveučilište u Rijeci objavilo je i druge tablice u kojima se nalaze studenti čiji kriteriji nisu bili zadovoljeni ili su prijave bile nepotpune.

Pravo na prigovor još svega nekoliko dana

Studenti, naravno, imaju pravo na prigovor na temelju privremenih rang lista, a rok za njegovo slanje je do ponedjeljka, 18. prosinca. Oni koji ipak ne žele prihvatiti dobivenu stipendiju, moraju je i odbiti kontaktiranjem Centra za studije i cjeloživotno obrazovanje najkasnije do petka, 15. prosinca 2023. godine.

Od ostalih noviteta iz Rijeke, ističemo i raspisivanje natječaja za drugu vrstu stipendija, odnosno od strane drugog izvora. Naime, Grad Rijeka objavio je natječaje za studentske i učeničke stipendije i to u čak tri različite kategorije, kako pišu na svojim službenim web stranicama.

Radi se o kategoriji darovitih učenika srednjih škola i studenata, zatim o kategoriji za učenike srednjih škola i studenata koji će stipendiju dobiti na temelju socioekonomskih kriterija i naposljetku oni studenti koji se obrazuju u deficitarnim sektorima i zanimanjima.

Najmanje 55 ECTS bodova

Što se tiče kategorije za darovite učenike i studente, naravo, potrebno je zadovoljiti određene kriterije kako bi se i ostvarilo pravo na novčanu nagradu.

Studenti, osim tekućih kriterija koji su potrebni gotovo za svaku stipendiju, u ovoj kategoriji moraju imati najmanju srednju ocjenu 4,5 za svaku godinu obrazovanja u srednjoj školi, odnosno najmanje srednju ocjenu 4,00 i najmanje 55 ECTS-a za svaku studijsku godinu na visokom učilištu. O ostalim uvjetima ove kategorije više pročitajte OVDJE.

Kategorija socijalnih kriterija

Kategorija prema socijalnim kriterijima zahtjeva od studenata da uz ostalu papirologiju, predaju i dokaze o zajamčenoj minimalnoj naknadi korisnika sukladno zakonu ili da je kućanstvo korisnik prava iz socijalnog programa Grada po osnovu uvjeta prihoda, ili da je studentu priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja na temelju zakona kojim se uređuje socijalna skrb. O ostalim uvjetima ove kategorije više pročitajte OVDJE.

Posljednja kategorija deficitarnih zanimanja uključuje, uz ostale, i kriterij o tome da student u prethodnim godinama studija ima srednju ocjenu od najmanje 3,0 i najmanje 50 ECTS bodova. O ostalim uvjetima ove kategorije više pročitajte OVDJE.
 

Još vijesti