V.F. u Vijesti

Kirurzi napravili čudo: „Isprintali“ novi nos u laboratoriju, pričvrstili ga pacijentici na podlakticu pa ga presadili na njezino lice

Žena je izgubila dio lica zbog raka.

8. rujna 2023 11:36
Nakon dva mjeseca su joj nos presadili s podlaktice na lice

Nakon dva mjeseca su joj nos presadili s podlaktice na lice Foto: Canva

Francuski kirurzi su napravili čudo nakon što su „isprintali“ nos u 3D-u i pričvrstili ga ženi na lice. Naime, žena je izgubila dio lica zbog raka, a kirurzi su isprintani nos prvo morali presaditi na ruku pacijentice prije nego što su joj ga transplantirali na lice.

Nos izrađen po narudžbi gotovo je u potpunosti napravljen u laboratoriju. Međutim, krvne žile su presićušne i presložene da bi bile utkane u 3D tiskanu strukturu. Kako bi nos dobio prijeko potrebnu opskrbu krvlju, kirurzi su ga pričvrstili za visoko vaskularizirani dio tijela: ženinu podlakticu, piše Science Alert.

Nakon dva mjeseca razvoja na ženinoj ruci, nos je premješten na njezino lice tijekom šestosatne mikrokirurgije, a kirurzi su pažljivo morali povezati nove krvne žile sa sljepoočnicom pacijentice.

U studenom 2022., nakon deset dana u bolnici i tri tjedna uzimanja antibiotika, kirurzi s Instituta za rak Sveučilišta u Toulouseu u Francuskoj objavili su da je njihova pacijentica „jako dobro“.

„Kad sam se probudila sljedećeg dana, bila sam potpuno utučena“, rekla je pacijentica francuskim dnevnim novinama Le Monde krajem 2022. godine. „Nisam izašla deset godina, a suprug i ja odlučili smo uskoro opet izaći u restoran!“

Nakon devet godina neuspješnih rekonstrukcija

Prema izvješćima La Mondea, jedna od vodećih na slučaju, Agnès Dupret-Bories, htjela je pokušati ugraditi 3D isprintan nos nakon razgovora s doktorandom u Belgiji prije nekoliko godina. Ovaj doktorand bio je znanstvenik za biomaterijale, koji je prethodno testirao biosintetičke implantate na jagodicama dok je radio u tvrtki za 3D ispis pod nazivom Cerhum.

Dupret-Bories je 2021. godine, zajedno sa svojim kolegom Benjaminom Vairelom, iskoristila pomoć Cerhuma za printanje replike nosa pomoću hidroksiapatita, prirodnog minerala koji pomaže u formiranju zuba i kostiju. Koža i hrskavica zatim su uzeti s tijela pacijentice. Na kraju, sićušnim krvnim žilama s pacijentičine podlaktice dopušteno je da prirodno koloniziraju implantat tijekom dva mjeseca.

Nakon devet godina i nekoliko neuspjelih rekonstrukcija nosa, pacijentici je napokon vraćen nos. Sada, navodno, može mirisati bolje nego ikada.

„Ova vrsta rekonstrukcije nikada prije nije izvedena na tako krhkom i slabo prokrvljenom području“, rekli su dužnosnici bolnice za londonske dnevne novine Evening Standard.

Kirurzi u Francuskoj sada se nadaju da će upotrijebiti revolucionarnu tehniku za poboljšanje ugradnje drugih tjelesnih implantata u budućnosti.

Izvor: Science Alert

Još vijesti