V.F. u Vijesti

Kova experience: Tura rudnikom ugljena koju vode studenti s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta

Tura traje 3 sata.

28. kolovoza 2023 10:47
Zanimljivu turu vode studenti RGNF-a

Zanimljivu turu vode studenti RGNF-a Foto: Canva

Ako tražiš još neku zabavu ovog ljeta prije nego što se baciš na učenje i pripremanje ispita za jesenski rok, imamo prijedlog za tebe. Ne želimo te uznemiravati, ali već si trebao početi učiti. Zapravo, ne sumnjamo da si već i počeo. U tom slučaju si zaslužio i mali predah. Studenti Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu vode posjetitelje pomalo neobičnom turom koju bi bilo zanimljivo posjetiti dok se malo odmaraš od učenja.

Naime, ovim studentima je suradnja Općine Raša i RGNF-a omogućila zanimljivo iskustvo u obliku plaćene stručne prakse pa tako vode posjetitelje nekadašnjim rudnikom ugljena u Raši.

Tura je nazvana Kova experience, a započinje na glavnom trgu u Raši na kojem se ističu crkva svete Barbare u obliku preokrenutog rudarskog vagoneta i zvonik u obliku rudarske lampe, a ondje se nalazi i muzej rudarstva Kovarska kuća Arsia koji je polazišna točka ture.

Tura završava marendom

Druga točka ture je Cetrti obrok koji je nekadašnja rudarska menza. Onda posjetitelji mogu probati aperitiv dobrodošlice i gledati 10-minutni film Priče rudara s izjavama rudara koji su radili u rudniku. Nakon filma, posjetitelji obuvaju svoje čizme ili tenisice i odijevaju vjetrovke jer je temperatura u rudniku 12 °C te dobivaju zaštitnu opremu za ulazak u rudnik – sigurnosne prsluke i šljemove s lampama.

Potkop Karlota je treća točka ture kroz koji se ulazi u rudnik. Tura završava marendom u Cetrtom obroku i ispunjavanjem evaluacijskih upitnika. Cjelokupni doživljaj traje 3 sata. Cijena ulaznice je 30 € za odrasle i 10 € za djecu od 14 do 18 godina. Ulazak u rudnik nije dozvoljen djeci do 14 godina i umirovljenicima slabije fizičke spremnosti.

Više informacija možete pogledati na poveznici.

Još vijesti