V.F. u Vijesti

Milijunska šteta: Zbog pokvarenog zamrzivača, sveučilište ostalo bez vrijednih uzoraka za istraživanja

Uzorci za istraživanje leukemije su skupljani tijekom 30 godina.

8. veljače 2024 15:40
Uzorci su skupljani tijekom 30 godina

Uzorci su skupljani tijekom 30 godina Foto: Canva

Uzorci istraživanja prikupljani desetljećima na švedskom medicinskom sveučilištu uništeni su kada se pokvario zamrzivač tijekom božićnih praznika, priopćio je Institut. Uzorci su bili pohranjeni u spremnicima hlađenim tekućim dušikom, na temperaturi od -190°C, u Karolinska Institutet (KI) u Stockholmu.

Inače, KI je dom Nobelove skupštine koja ima zadatak odabrati dobitnika Nobelove nagrade za fiziku ili medicinu.

Negdje između 22. i 23. prosinca došlo je do prekida u opskrbi tekućim dušikom 16 kriogenih spremnika, a dok spremnici mogu izdržati četiri dana bez dodatnog tekućeg dušika, ostali su bez njega pet, što je dovelo do uništenja uzoraka iz više institucija, piše The Guardian.

Šteta je milijunska

„To se dogodilo u vjerojatno najgore vrijeme koje se može zamisliti u Švedskoj, samo jedan dan prije Badnjaka“, rekao je ranije ovoga tjedna Matti Sällberg, dekan južnog kampusa.

Incident je prijavljen policiji, dodalo je sveučilište. Neki su mediji izvijestili da je procijenjena vrijednost izgubljenih uzoraka oko 500 milijuna kruna što je više od 44 milijuna eura.

Sällberg je rekao da nije napravljena službena procjena vrijednosti izgubljenih uzoraka, ali je rekao da se lako radi o milijunima.

„Najteže su pogođeni oni koji istražuju leukemiju, oni su prikupljali uzorke od pacijenata tijekom čak 30 godina“, dodao je.

Ne sumnjaju na sabotažu

Na sveučilištu je pokrenuta interna istraga i unatoč tome što nema naznaka sabotaže, incident je prijavljen i policiji.

„Trenutno nema naznaka da je to bilo zbog vanjskog utjecaja, ali policijski izvještaj je napravljen da pokrije sve osnove“, ističe Sällberg.

Svi su uzorci bili isključivo za istraživanje kako se ne bi utjecalo na brigu o trenutnim pacijentima, ali su bili namijenjeni za korištenje u budućim istraživanjima.

„Ovo su uzorci koji su bili predmet opsežnih studija i postojali su planovi za još studija“, naglasio je Sällberg.

Još vijesti