V.F. u Vijesti

Ministar Beroš želi ograničiti upotrebu nikotinskih vrećica: Koje zdravstvene probleme one mogu uzrokovati mladima?

Nikotinske vrećice mogu biti izrazito štetne za djecu i mlade.

16. studenog 2023 11:26
Nikotinske vrećice mogu uzrokovati brojne zdravstvene probleme

Nikotinske vrećice mogu uzrokovati brojne zdravstvene probleme Foto: Canva

Ministar zdravstva Vili Beroš je ranije ovoga tjedna rekao da namjerava zabraniti konzumaciju energetskih pića maloljetnicima te dodao da je takvo zakonsko rješenje blizu. Osim toga, planiraju ograničiti upotrebu nikotinskih vrećica, a iz HZJZ-a su upozorili da one mogu imati štetan utjecaj na zdravlje.

Kako naglašavaju iz HZJZ-a, nikotinske vrećice služe kao zamjena za konvencionalne proizvode na bazi duhana i mogu uzrokovati slične zdravstvene rizike pa čak i veće s obzirom na možebitnu visoku količinu nikotina. One sadrže dehidrirani nikotin u obliku bijelog praha s dodanim aromama, a napravljene su za postavljanje između usna i desni, te ne zahtijevaju pljuvanje. Za razliku od konvencionalnih duhanskih proizvoda, ne sadrže list duhana. Nikotin se apsorbira u krvotok preko sluznice u ustima. Vrećice također sadrže biljna vlakna, arome i zaslađivače.

Mogu uzrokovati brojne nepovoljne reakcije

HZJZ upozorava da ovaj proizvod može imati izrazito štetan utjecaj za mlade, posebno maloljetnike jer može izazvati brojne različite nepovoljne reakcije u organizmu poput povećanja krvnog tlaka i otkucaja srca, blagih simptoma intoksikacije uključuju mučninu i povraćanje, uz povećanu izloženost simptomima kao što je proljev, slinjenje i usporavanje otkucaja srca. Teška trovanja mogu biti karakterizirana napadajima i respiratornom depresijom.

Navedene fiziološke reakcije mogu predstavljati zdravstveni rizik koji vjerojatno može utjecati, zbog svog potencijala ovisnosti, na ranjive podskupine, kao što su djeca, adolescenti i nepušači.

Iako nikotinske vrećice sadrže manje štetnih kemikalija od duhana koji se može pušiti, one i dalje mogu sadržavati nitrozamine povezane s rakom i nose rizike od nuspojava, uključujući mučninu, štucanje i iritaciju usta.

Nikotinske vrećice se koriste kao pomagala za prestanak pušenja, ali iz HZJZ-a naglašavaju kako za to nema dostupnih znanstvenih dokaza. Štoviše, upozoravaju da djeca i mladi koji su izloženi nikotinu mogu postati ovisni pri nižim ili povremenim razinama konzumiranja u usporedbi s odraslima.

Izvor: HZJZ

Još vijesti