M. P. u Vijesti

I to smo dočekali! Vlada proglasila kraj pandemije – važna obavijest za istekle dokumente

Jedina obvezna isprava je osobna iskaznica.

11. svibnja 2023 14:44
Ukidanje obveze nošenja medicinskih maski

Ukidanje obveze nošenja medicinskih maski Foto: Cavan-Images/Shutterstock

 Prije nekoliko dana pisali smo o tome da je Svjetska zdravstvena organizacija objavila kraj pandemije koja je trajala od 2020. godine, a na današnjoj sjednici je to učinila i Vlada. Također, donesena je odluka o ukidanju obveze nošenja medicinskih maski.

Proglašenjem prestanka epidemije, građani moraju svoje istekle isprave zamijeniti s novima u roku od 30 dana, to jest podnijeti zahtjev za izdavanje novih isprava. Da ne bi došlo do zabune, jedina obvezna isprava je osobna iskaznica, a putovnica i vozačka dozvola nisu obvezne osim za potrebe za koje su namijenjene.

Ako su vam tijekom epidemije istekle osobna ili vozačka i niste ju produžili, sada to morate učiniti. Izmjenama Zakona, isprave čiji je rok važenja isticao za vrijeme epidemije i dalje su se smatrale valjanima u pravnom prometu unutar Republike Hrvatske. Važenje im je produženo na najdulje 30 dana od dana proglašenja prestanka epidemije, prenosi index.hr.

Savjetujemo da za podnošenje zahtjeva koristite uslugu rezerviranja reda čekanja putem mobilne aplikacije eRedomat. Putem iste je moguće rezervirati termin za podnošenje zahtjeva za izdavanje potrebne isprave.

 

Još vijesti