V.K. u Vijesti

Oduševit će vas ovaj potez HŽ-a: 113.000 studenata odsad može neograničeno putovati vlakom po ovoj super cijeni

Hrvatske željeznice pokreću pilot-projekt kojime će studentima omogućiti povoljnije putovanje vlakom.

22. rujna 2022 09:45
Nove pogodnosti za studente

Nove pogodnosti za studente Foto: shutterstock by Martyn Jandula

Od nebrojeno mnogo pogodnosti koje studenti imaju, od 1. listopada se za sve redovne studente u zemlji uvodi se još jedna.

Naime, od tada će 113 tisuća redovnih studenata moći neograničeno koristiti željeznički prijevoz po jedinstvenoj cijeni od 75 kuna.

Kako piše na službenim stranicama HŽ-a, na temelju Zaključka Vlade RH uvodi se pilot-projekt povoljnijeg prijevoza redovnih studenata kojim se po jedinstvenoj cijeni mjesečne karte od 75 kuna (9,95 eura) omogućava neograničeno korištenje željezničkog prijevoza na području cijele RH, a projekt će se provoditi sve do 30. rujna 2023. godine.

vezano Vlak bez konduktera ne može krenuti... Vijesti Užas u vlaku za Split: Putnici ležali na podu, a HŽ za neviđenu gužvu okrivio – mlade

"Pilot-projekt obuhvaća neograničena svakodnevna putovanja vlakom od mjesta stanovanja do mjesta studiranja i povremena putovanja, kao što su jednodnevni izleti, odlasci liječniku, na ljetovanje i druga putovanja, u 2. razredu redovnih vlakova na području RH", pojašnjavaju.

Redovni studenti pravo na povoljniji prijevoz ostvaruju na temelju pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza s odgovarajućim profilima.

Izrada pametne kartice s profilima za povoljniji prijevoz redovnih studenata naplaćuje se 20 kn (2,65 eura).

vezano Vlak bez konduktera ne može krenuti... Vijesti Novi blam HŽ-a! Zaposlenica i studentica čekale vlak koji nije stigao: Kondukter nije došao na posao?

Kako izraditi pametnu karticu?

Profil na pametnoj kartici vrijedi do 30. rujna 2023. godine, a za izradu kartice potrebno je dostaviti zahtjev koji možete pronaći ovdje te potvrdu obrazovne ustanove o redovnom studiju koja se može ili preuzeti na fakultetu ili na portalu e-Građani.

Uz to, potrebno je donijeti fotografiju u boji veličine 3x3,5 cm koja ne smije biti starija od godinu dana.

Zahtjev, potvrdu i fotografiju moguće je poslati putem maila studenti@hzpp.hr, poslati poštom ili dostaviti na blagajni.

Kako napominju, ako se zahtjev predaje preko e-maila, iznos od 20 kuna potrebno je uplatiti na njihov IBAN HR9523400091510252920 (pod svrhu uplate potrebno je navesti izrada pametne kartice – studenti) te uz ime i prezime studenta, priložiti potvrdu o plaćanju i navesti na kojoj blagajni želite preuzeti pametnu karticu.

vezano Redovni studenti dobili pravo na besplatan prijevoz vlakom Vijesti I studenti ove županije odsad imaju pravo na besplatan prijevoz vlakom

Ako studenti žele poštom poslati svoj zahtjev, sve adrese možete pronaći ovdje.

Oni studenti koji su već izradili pametnu karticu ne moraju izrađivati novu, nego s postojećom karticom i potvrdom obrazovne ustanove o statusu redovnog studenta za akademsku godinu 2022/2023. doći na blagajnu gdje će, uz izdavanje novog profila bez naknade, ostvariti pravo na povoljnija putovanja.

Još vijesti