V.F. u Vijesti

HŽ se modernizira: Putnici mogu kupiti kartu beskontaktno i ostvariti popust

Radi se o pilot-projektu.

10. studenog 2023 11:36
Vlak Hrvatskih željeznica na peronu.

Vlak Hrvatskih željeznica na peronu. Foto: Wandering views via Shutterstock

Ne možemo reći da volimo putovati vlakom jer vlakovi češće kasne nego što dođu na vrijeme. Ipak, mnogi studenti biraju upravo njih kada putuju kući. Razlog tome su uglavnom studentski popusti. Iako ne možemo reći da HŽ značajnom brzinom modernizira vlakove i željeznički promet, čini se kako moderniziraju kupovanje karata.

Nedavno su pokrenuli pilot-projekt u suradnji s Nexi Croatijom i PBZ Cardom za beskontaktnu naplatu karata u vlaku putem PBZ Card SoftPOS aplikacije koja pretvara mobitel ili pametni uređaj u POS terminal. Trenutno su u pilot-projekt uključena 50 vlakopratitelja koja prate i prodaju karte u vlakovima, a očekivano puštanje u produkciju je početak 2024. godine, piše Poslovni dnevnik.

Putnici tako kartu mogu platiti Visa, Mastercard i Maestro karticama te Apple Pay i Google Pay novčanicima, a potvrdu o transakciji dobivaju putem QR koda, SMS-a, WhatsAppa, Vibera ili e-maila.

Putnicima 5 posto popusta

Tijekom dosadašnje suradnje omogućeno je beskontaktno plaćanje karata za vlak na 60-tak kolodvora na blagajnama, mogu se kupiti u vlaku kod konduktera putem 50-tak mobilnih uređaja, kao i online te na devet kartomata na šest kolodvora.

Iz HŽ-a kažu da su reakcije pozitivne i da radnici nisu imali nikakvih problema pri plaćanju. Putnici ne moraju brinuti imaju li kod sebe gotovinu, a kondukteri se ne moraju brinuti imaju li dovoljno sitnih novčanica da vrate kusur.

Osim toga, istaknuli su da su ove online karte pet posto jeftinije od karata koje putnici kupuju na blagajni ili u vlaku.

Izvor: Poslovni dnevnik, HŽPP

Još vijesti