L.B. u Vijesti

I u ovoj županiji studenti vlakom putuju potpuno besplatno – do kraja godine

'Moja je želja da se studenti vrate kući i nastave raditi u Županiji ili u svom gradu...'

8. travnja 2022 11:46
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

14. ožujka 2022. godine, u Vukovaru je potpisan Ugovor kojim redovni studenti s prebivalištem na području Vukovarsko-srijemske županije nastavljaju ostvarivati pravo na besplatan željeznički prijevoz do 31. prosinca 2022.

Ugovor o sufinanciranju prijevoza studenata potpisali su župan Vukovarsko-srijemske županije, Damir Dekanić i direktor HŽPP-a, Željko Ukić.

Na temelju potpisanog Ugovora redovni studenti koji studiraju na području Županije ostvarivat će besplatne mjesečne karte koje mogu koristiti u 2. razredu vlakova, pri čemu polazište i odredište moraju biti na području Županije. Mjesečne karte preuzimaju se na blagajnama kolodvora Vinkovci.

vezano Slika nije pronađena Vijesti Studenti još jedne županije odsad BESPLATNO putuju vlakom

Uz to, Županija sufinancira i cijeli iznos karte za pojedinačna putovanja studenata.

Time studenti koji studiraju u Slavonskom Brodu i Osijeku ostvaruju pravo na dvije povratne ili četiri jednosmjerne besplatne karte tijekom jednog mjeseca, a studenti koji studiraju u ostalim mjestima ostvaruju pravo na jednu povratnu ili dvije jednosmjerne besplatne karte tijekom jednog mjeseca, pri čemu polazište i/ili odredište moraju biti na području Županije. Pojedinačne karte preuzimaju se na blagajnama HŽPP-a i u vlaku.

"Nadam se da će se ovu mjera koristiti sve više studenata, ali isto tako moja je želja da se studenti vrate kući i nastave raditi u Županiji ili u svom gradu pa već sada poduzimamo korake kojima ćemo sve to postići. Uz organizaciju stručnih studija u Vukovaru i Vinkovcima i poboljšanje njihovih programa, studentima ćemo pomagati i u pronalaženju poslova, odnosno tvrtki koje bi ovdje ulagale kako bi svi oni koju su stekli stručna znanja, ta znanja primijenili ovdje", istaknuo je župan Dekanić.

Izrazivši zadovoljstvo nastavkom suradnje, direktor HŽPP-a Željko Ukić najavio je nove projekte na području Županije.

Direktna veza Vukovar-Vinkovci-Zagreb

Na području VSŽ-a putuje oko 350.000 putnika godišnje, pokreće se oko 86 linija dnevno i kroz svoje organizacijske mjere nastojimo što više poticati korištenje željeznice.

"Nakon završetka projekta modernizacije i elektrifikacije pruge Vinkovci – Vukovar koji se očekuje krajem godine, HŽPP će uvesti dva izravna vlaka na relaciji Vukovar – Vinkovci – Zagreb i obrnuto. Uz to, i ove ljetne sezone povezat ćemo Vinkovce sa Splitom, a u sastavu vlaka bit će vagon s ležajima i dva vagona 2. razreda. Taj vlak moći će koristiti i učenici koji sukladno Programu Vlade RH 2020. – 2024. do kraja ove godine ostvaruju pravo na besplatan prijevoz. S obzirom da se nabavljaju novi vlakovi i obnavljaju pruge, i na ovaj način kod mladih ljudi pokušavamo stvoriti naviku i potaknuti ih na to da što više koriste željeznički prijevoz", istaknuo je Ukić.

vezano Slika nije pronađena Vodič za brucoše HŽ objavio popis županija, gradova i općina koje nude jeftiniji ili besplatan prijevoz studentima

Karte će se ispostavljati na osnovu važeće pametne kartice sa studentskim profilom. Za ostvarivanje prava na sufinancirani prijevoz i kupnju potrebnog profila studenti će putem e-maila dobiti potvrdu VSŽ-a o broju putovanja koja mogu ostvariti. Studenti potvrdu moraju isprintati te je prilikom dolaska na blagajnu pokazati blagajniku ili kondukteru u vlaku koji je treba ovjeriti. Pametne kartice s potrebnim profilom izrađuju se isključivo u kolodvoru Vinkovci, a cijena im je 50 kn.

U 2021. iz kolodvora na području Županije otpremljeno je oko 352.000 putnika, što je za 16,9 % više u odnosu na 2020. godinu. Od ukupnog broju putnika VSŽ-a, na studente otpada oko 14 posto, a u 2021. prosječno je mjesečno putovalo 550 studenata.

Još vijesti