L.B. u Vijesti

Užas u vlaku za Split: Putnici ležali na podu, a HŽ za neviđenu gužvu okrivio – mlade

Vožnja vlakom od Osijeka do Splita nikad nije bila dulja i neugodnija.

7. srpnja 2022 15:17
Vlak bez konduktera ne može krenuti...

Vlak bez konduktera ne može krenuti... Foto: alexdrim via Shutterstock

HŽ Putnički prijevoz ispričao se putnicima zbog jučerašnjeg putovanja noćnim vlakom koji je iz Osijeka išao za Split, prilikom čega su putnici u pretrpanom vlaku ležali po podovima i jedni na drugima.

Naime, i domaći i strani putnici u nevjerici su gledali u potpuni kaos koji je nastao u vlaku na relaciji Osijek - Zagreb – Split, a koji je sinoć krenuo iz Osijeka na put do odredišta – Splita. Putnici satima nisu mogli do WC-a jer su podovi bili krcati onima koji unatoč svojoj karti nisu imali svoje mjesto, piše N1.

vezano Vlak bez konduktera ne može krenuti... Vijesti Novi blam HŽ-a! Zaposlenica i studentica čekale vlak koji nije stigao: Kondukter nije došao na posao?

"Vlakovi koji voze na relaciji Osijek – Split – Osijek ograničenog su kapaciteta. U vlaku ima 290 mjesta. Zbog ograničenog kapaciteta uz kartu kupljenu za vlak 1782 (Osijek 20.00 – Zagreb 1.10 – Split 8.42), obavezna je rezervacija mjesta kako bi putnik osigurao sjedeće mjesto ili mjesto u vagonu s ležajima ili vagonu za spavanje", odgovaraju iz HŽ-a na upite novinara ove televizije.

Nahrupila mladež s Interrail kartama

Kako dalje objašnjavaju, gužva u vlaku nastala je na stanici Zagreb Glavni kolodvor, na kojoj se, osim putnika koji imaju rezervirano mjesto u vlaku, ukrcao velik broj mladih koji nisu rezervirali mjesto (većina mladih vozi se vlakovima po Europi s Interrail i Eurorail kartama, odnosno međunarodnim kartama na temelju kojih se mladi mogu voziti vlakom u više zemalja u određenom razdoblju za koje su kupili karte).

"Također, u vlak su ušli i putnici bez karte s namjerom da kartu kupe u vlaku", poručili su iz HŽ-a.

Dodali su da sukladno mogućnostima svakodnevno dodaju vagone u sastav noćnog vlaka prema Splitu, ali nisu odgovorili hoće li se uvesti dodatne linije.

Nisu odgovorili ni na pitanje predstavljaju li gužva u vlaku i činjenica da ljudi sjede na podu opasnost za sigurnost putnika u slučaju naglog zaustavljanja vlaka, ali su napomenuli da putnici trebaju na vrijeme rezervirati svoje mjesto u vlaku jer bez rezervacije neće moći biti prevezeni na odredište.

vezano Nove pogodnosti za studente Vijesti Ukinuli besplatan prijevoz studentima: Kažu da su potrošili budžet, a studenti previše putuju

Jedna od putnica u razgovoru za emisiju N1 televizije "Novi dan", ispričala je detalje vožnje ovog vlaka koji je 6. srpnja krenuo iz Osijeka. Zanimljivo je napomenuti da je, između ostalog, kazala da kondukteri nisu kontrolirali ulazak putnika u vlak, kao niti karte nakon polaska.

Nije potpuno jasno kako HŽPP onda zna da su neki putnici bili bez rezervacije ili da su kartu namjeravali kupiti u vlaku.

izvor: hr.n1info.com

Još vijesti