P.S. u Akademska četvrt

HŽ raspisao natječaj za stipendije – iznos će ovisiti o prosjeku i uspjehu studenta

Pravo na prijavu imaju studenti zanimanja srodnih infrastrukturi HŽ-a

12. srpnja 2023 11:46
Željeznička postaja

Željeznička postaja Foto: Canva

Hrvatske željeznice dijele stipendije redovitim studentima i to čak njih 25! HŽ Infrastrukture je ove stipendije podijelio u čak četiri kategorije, a one će vrijediti za iduću akademsku godinu, 2023./2024.. Kako navodi Svjetionik, stipendije će moći dobiti oni studenti čija su sveučilišna zanimanja srodna s poslovanjem Hrvatskih željeznica.

Tako će u prvoj kategoriji pravo na stipendije ostvariti redovni studenti završne (treće) godine prijediplomskih i obje godine diplomskih studija iz područja željezničkog prometa. U drugoj kategoriji pet stipendija će također primiti redoviti studenti završne (treće) godine prijediplomskih i obje godine diplomskih studija iz područja strojarstva, u trećoj kategoriji ponovno će pravo ostvariti pet studenata istih karakteristika, ali iz područja građevinarstva.

10 stipendija u samo jednoj kategoriji

Broj stipendija koje će se dodjeljivati od strane HŽ-a drugačiji je samo u posljednjoj kategoriji gdje će se dodijeliti čak 10 stipendija redovitim studentima završne (treće) godine prijediplomskih i obje godine diplomskih studija iz područja elektrotehnike, a čijim se završetkom stječe najmanje 300 ECTS bodova. Iznos stipendije nije isti i neće vrijediti isto za sve studente.

Naime, kako navodi Svjetionik, oni studenti koji će zadovoljavati sve zadane uvjete HŽ-a za primanje studentske stipendije će dobivati različite iznose koji će ovisi o njihovom uspjehu, odnosno prosjeku na fakultetu. Tako će oni dobrog uspjeha, s prosjekom ocjena između 3,0 i 3,49, primati 132,72 eura mjesečno.

Odlični studenti će dobiti više od 220 eura

Studenti čiji će uspjeh biti vrlo dobar, odnosno između prosjeka 3,5 i 4,49, mjesečno će na svojem računu primati 172,54 eura, nešto više od onih s dobrim uspjehom. Naposljetku, oni najbolji studenti odličnog uspjeha, čiji će se prosjek ocjena kretati od 4,5 do 5,0, mjesečno će ostvariti pravo na čak nešto više od 225 eura.

Studenti će stipendiju primati u razdoblju od devet mjeseci, a rok za prijavu za ostvarivanje stipendija HŽ-a je 15. listopada ove godine. Za sva ostala pravila, propise i kriterije kojima studenti mogu ostvariti pravo na ovu stipendiju, saznajte OVDJE.

Još vijesti