V.F. u Akademska četvrt

Studenti ove županije će moći besplatno putovati vlakom

Županija će studentima sufinancirati prijevoz.

18. prosinca 2023 12:23
Putnički vlak

Putnički vlak Foto: M.D./MojFaks

Sjajne vijesti stižu za studente iz Brodsko-posavske županije. Naime, potpisan je ugovor vrijedan 95.679,87 eura o sufinanciranju troškova javnog prijevoza redovitih studenata. Spomenuti Ugovor su potpisali predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza d.o.o. Željko Ukić i župan Danijel Marušić u ime Brodsko-posavske županije.

Tako će čak 800 studenata s područja Brodsko-posavske županije koji redovito studiraju na području Republike Hrvatske ima sufinancirani prijevoz koji obuhvaća neograničena svakodnevna putovanja vlakom od mjesta stanovanja do mjesta studiranja i povremena putovanja kao što su jednodnevni izleti, odlasci liječniku, odlazak na ljetovanje i slično, piše Župan.hr.

Ovaj pilot-projekt nastavlja se na temelju Zaključka Vlade RH od 27. rujna 2023. godine kako bi se redovitim studentima omogućio povoljniji prijevoz po jedinstvenoj cijeni od 9,95 eura mjesečno, odnosno, neograničeno korištenje željezničkog prijevoza na području cijele Republike Hrvatske. Brodsko-posavska županija u cijelom iznosu sufinancirat će prijevoz redovitih studenata s prebivalištem na području županije koji su to pravo stekli prijavom na Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje prijevoza koji raspisuje nadležni Upravni odjel za obrazovanje, šport i kulturu.

Povećanje prijevoza željeznicom

Župan Marušić je zahvalio HŽ Putničkom prijevozu što su prepoznali ovakav projekt kao i Vladi RH koja mu je pružila potporu u vjeri kako će ova mjera olakšati i studentima i njihovim roditeljima. Osim toga, zabilježeno je i stopostotno povećanje prijevoza željeznicom u sklopu projekta što znači da su ga studenti prepoznali kao kvalitetnog i isplativog, a Brodsko-posavska županija će, u okviru svojih mogućnosti i dalje pružati slične potpore mladim ljudima.

Predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza d.o.o. Željko Ukić izrazio je zadovoljstvo što se projekt nastavlja te dodao kako je Vlada RH do 31. prosinca 2024. donijela mjeru koja omogućuje svim učenicima osnovnih i srednjih škola pa i djeci predškolske dobi neograničeno i besplatno putovanje vlakom.

Još vijesti