V.F. u Akademska četvrt

Hoće li studenti i dalje imati pravo na mjesečnu kartu za vlak od 10 eura? Oglasili se iz HŽ-a

Obavijestili su studente.

29. rujna 2023 10:38
Putnički vlak

Putnički vlak Foto: M.D./MojFaks

Hrvatske željeznice obavještavaju studente da će od listopada opet imati pravo na mjesečnu kartu od 9,95 eura. Ovaj pilot-projekt se realizirao prošle godine, a mjesečna karta omogućava svim redovnim studentima neograničeno korištenje željezničkog prijevoza na području Republike Hrvatske. Projekt će se nastaviti provoditi od 1. listopada 2023. do 31. prosinca 2024. godine.

„Realizacija pilot-projekta doprinijet će povećanju mobilnosti studenata, zaustavljanju iseljavanja u urbane sredine i podršci demografskoj revitalizaciji, poboljšanju životnog standarda građana i poticanju korištenja željezničkog prijevoza. Provedba ovog projekta, uz investicijski ciklus u obnovu željezničke infrastrukture i nabavu novih vlakova koji se sufinanciraju sredstvima iz EU fondova, pozitivno će utjecati na povećanje korištenja, ali i održivost željezničkog prijevoza, čime se doprinosi i smanjenju štetnih utjecaja prometa na okoliš“, napominju iz HŽ-a.

Studenti moraju imati pametnu karticu

Redovni studenti pravo na povoljniji prijevoz ostvaruju na temelju pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza s odgovarajućim profilima. Mjesečne karte kupuju se na blagajnama, a u dane do kupnje nove pretplatne karte, tj. do 5. u mjesecu (uključivo) mogu se koristiti mjesečne karte iz prošlog mjeseca.

Osim toga, redovni studenti koji nemaju pametnu karticu ili potrebnu dokumentaciju za kupnju profila „Studenti povoljnije“ prevoze se do uključivo 15. listopada 2023., bez kupnje karte, uz potvrdu obrazovne ustanove o redovnom studiju za akademsku godinu 2023/24. (indeks, e-zapis o statusu studenta, e-indeks).

Izrada pametne kartice s profilima za povoljniji prijevoz redovnih studenata naplaćuje se 2,65 EUR (19,97 kn). Profil na pametnoj kartici vrijedi do 30. rujna 2024. godine. Za akademsku godinu 2024/25. ispostavljat će se novi profil sukladno važećim propisima.

Više informacija možete saznati na poveznici.

Još vijesti