P.S. u Vijesti

Prilika za studiranje u inozemstvu: Hrvatsko ministarstvo financira sve troškove studiranja u ovim državama

Vlada Republike Hrvatske potpisala je Memorandum za projekt „College of Europe“.

10. Siječnja 2024 14:22
Bruges, Belgija

Bruges, Belgija Foto: Canva

Potpisan je Memorandum o suglasnosti između Vlade Republike Hrvatske i „College of Europe“. „College of Europe“ je program star više od 70 godina koji omogućuje studentima život i obrazovanje na drugim sveučilištima u državama članica Europske unije i to u periodu od čak 10 mjeseci.

Hrvatska Vlada potpisivanjem ovog Memoranduma sada to omogućuje i hrvatskim studentima koji žele studirati u inozemstvu na jedan određeni period, a mogu birati između tri europska sveučilišta koja jesu dio projekta „College of Europe“. Radi se o idućim sveučilištima: „College of Europe Campus od Bruges“ u Belgiji, „Campus of Natolin“ u Poljskoj i novi „Tirana Campus“ u Albaniji koji je osnovan prošle godine.

Svi troškovi pokriveni

Ono što je također bitno u ovoj suradnji jest financiranje školovanja u inozemstvu. Potpisivanjem Memoranduma, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske omogućuje pravo na godišnje stipendije za ovaj program, svim hrvatskim studentima koji žele studirati u inozemstvu i koji će se prijaviti za projekt „College of Europe“.

Stipendije koje omogućuje Ministarstvo iznose 29 tisuća eura za program u Belgiji te 27 tisuća eura za programe u Poljskoj i Albaniji. Navedena školarina Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH obuhvaća troškove školarine, obroka i smještaja u navedenim državama, a kako navodi Ministarstvo na svojim službenim web stranicama, taj iznos pokriva i studijska putovanja.

Postoje određeni uvjeti

No, postoje pojedini uvjeti, a to su da dobivanjem stipendije za „College of Europe“, studenti moraju potpisati ugovor s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova RH kojim se obvezuju na zasnivanje radnog odnosa u službi vanjskih poslova, odnosno u državnoj upravi Republike Hrvatske.

Prvi natječaj za ove stipendije već je dostupan, a više informacija o prijavi možete pogledati OVDJE. Samim time, prve stipendije će se dijeliti za akademsku godinu 2024./2025., a ukoliko želite sudjelovati u ovom projektu i studirati u inozemstvu, prijavite se!
 

Još vijesti