V.F. u Vijesti

Od svih država u Europi, u Hrvatskoj mladi najduže ostaju živjeti s roditeljima

Iza nas su Crna Gora i Srbija.

5. travnja 2023 16:00
Mladi se u Hrvatskoj teško osamostaljuju.

Mladi se u Hrvatskoj teško osamostaljuju. Foto: Rotekirsche20 via Pixabay

Prema podacima Eurostata, mladi u Hrvatskoj najduže ostaju sa svojim roditeljima od svih država u Europi. Na Instagram profilu Landgeist objavljen je popis od deset zemalja u kojima mladi najduže žive kod svojih roditelja.

Hrvatska je tako prva na popisu sa 79,7 posto mladih u dobi između 25 i 29 godina koji još uvijek žive sa svojim roditeljima. Osim Hrvatske, države iz naše regije su također zauzele visoke pozicije na listi. Tako se Crna Gora nalazi na drugom mjestu sa 78,7 posto, a Srbija na trećem sa 76,4 posto.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Landgeist Maps (@land_geist)

 

U južnoj Europi, a pogotovo u jugoistočnoj, mladi ostaju živjeti kod svojih roditelja puno duže nego u ostalim dijelovima Europe. Ovi podaci su nastali prema rezultatima ankete te se odnose na to gdje ispitanici zaista žive, a ne gdje su prijavljeni.

Ovi su podaci poražavajući. Iako se može činiti kako se mladi ne žele osamostaliti ili kako je naša kultura jednostavno takva, treba uzeti u obzir koliko je mladima teško stati na noge u financijskom smislu. Cijene nekretnina su se popele u nebesa, a i hrana je vrtoglavo skupa. Mnoge mlade obitelji se zbog toga odlučuju ostati s roditeljima jednog od partnera jer si jednostavno ne mogu priuštiti živjeti samostalno.

Krpaju se za svaku sitnicu...

Koliko je teško živjeti samostalno, ispričala nam je ova studentica s Fakulteta hrvatskih studija koja kaže da živi s dečkom kod njegovih roditelja.

„Ja sam se od svojih odselila s 19 godina, ali sam otišla živjeti s dečkom u njegovu obiteljsku kuću. Tako da u neku ruku živim još u obiteljskoj kući. Moj brat je ostao doma i tamo živi sa svojom djevojkom. I mi i oni živimo na zasebnim katovima pa bi se moglo reći da imamo svoje stanove. Odabrali smo to jer zapravo nismo imali baš druge opcije“, objasnila nam je situaciju.

„Stanovi i režije koštaju previše, a mi si sa studentskim plaćama to ne možemo priuštiti. I ovako smo užas s novcima i krpamo se za svaku sitnicu. Ne znam kada sam si nešto priuštila, a osjećam se kao da konstantno radim nešto, ili sam na poslu, ili sam na faksu, ili radim nešto za faks. Ekonomija nam je užasna i stanje s nekretninama isto, tako da ne znam što se od nas kao generacije očekuje. Mislim da se dobro snalazimo s obzirom na to u kakav smo svijet došli“, dodala je.

Koliko god mi mladi željeli živjeti samostalno, trebamo priznati kako situacija nije idealna za to. Nije nemoguće, ali je teško, a čini se kako je situacija slična u cijeloj regiji.

Još vijesti