M. P. u Vijesti

Tko ne bi htio ovako provesti semestar! Ploveći kampus okuplja studente iz cijelog svijeta, a putovanje traje 106 dana

Putovanje traje 106 dana.

6. travnja 2023 14:55
Ploveći kampus

Ploveći kampus Foto: Iryna Budanova/Shutterstock

Sveučilišni projekt Semester at Sea (SAS) nastao je 1963. godine pod imenom University of the Seven Seas. Ideja sveučilišne nastave na brodskim kružnim putovanjima nastala je u Americi, a brodom Ryndam organizirano je prvo takvo putovanje oko svijeta. Tada su posjetili 35 zemalja, a na popisu se našao i Dubrovnik.

Od 1966. godine putovanja je preuzeo spomenuti brod, a nakon toga je inicijativu preuzeo hongkonški magnat C.Y. Tung koji kupuje poznati transatlantik Queen Elizabeth s namjerom da ga pretvori u ploveće sveučilište Ujedinjenih naroda. Nažalost, taj brod je zahvatio požar, a nakon kupnje prvog broda kreću i prvi posjeti Dubrovniku, stoji na portalu dubrovackidnevnik.net.hr.

Ploveći kampus nedavno je stigao u luku Gruž pod zastavom Bahama, a u Dubrovnik je svratio u okviru višetjednog obilaska 11 zemalja s tri kontinenta. Brod ugošćuje studente iz različitih zemalja svijeta koji tijekom kružnog putovanja slušaju predavanja i obrazuju se. Putovanje traje 106 dana, a osim Hrvatske posjetit će Grčku, Indiju, Jordan, sjever Afrike i prolazak kroz Sueski kanal.

Program je doživio komercijalan i akademski uspjeh, a osim akademskog obrazovanja studenti osnažuju multikulturalnost.

Još vijesti