L.B. u Vijesti

Opasni 'roditeljski taksiji' stvaraju gužve pred ulazima u škole: 'Djeca sama mogu procijeniti opasnosti prometa'

Sve veći broj roditelja svakodnevno prati djecu u školu pritom uzrokojući prometne probleme.

28. rujna 2022 14:21
Roditelji koji svakodnevno djecu voze u škole postaju problem na cestama...

Roditelji koji svakodnevno djecu voze u škole postaju problem na cestama... Foto: Vitalii Stock via Shutterstock

Takozvani "roditeljski taksiji" postaju poprilična problem u Njemačkoj. Svako jutro roditelji koji automobilima voze djecu do obližnjih vrtića i škola stvaraju gužve pred ovim ustanovama i uzrokoju poteškoće u prometu na obližnjim cestama.

vezano Slika nije pronađena Vodič za brucoše Roditelji koji ih maze i paze krivi za njihovu propast na faksu: Evo zašto mnogo brucoša odustane od studija

S početkom nove pedagoške i školske godine, na ulice i u javni prijevoz vratili su se školarci, a s njima i pojačana gužva na mjestima gdje čekaju prijevoz, u blizini škola ili na prometnicama kojima ih roditelji voze do škola.

Zbog pojašanih gužvi i prometnih poteškoća oko obrazovnih ustanova koje se zbog toga javljaju, nekoliko udruga i saveza radnika u sektoru odgoja i obrazovanja i prometa apeliralo je na roditelje da svoju djecu ne voze više nego što je nužno automobilom u školu ili vrtiće, piše Deutsche Welle.

Djeca mogu sama procijeniti opasnost u prometu?

"Nestankom svakodnevne prakse 'roditeljskih taksija' mogle bi se izbjeći mnoge opasne situacije pogotovo ispred osnovnih škola", stoji u zajedničkom priopćenju Udruge obrazovanja i odgoja (VBE), Njemačkog društva za zaštitu djece i Ekološkog prometnog kluba (VCD).

vezano Ispred fakulteta okupilo se mnoštvo roditelja koji su dopratili djecu na prijemni... Postani student Na prijemni s mamom i tatom? Fotografija roditelja ispred fakulteta 'zapalila' Twitter

U priopćenju se nadalje navodi kako je roditeljima potrebna svijest o tome da njihova djeca "mogu sama procijeniti opasnosti u prometu".

Ove udruge su zajednički provele ispitivanje koje je pokazalo da i roditelji i nastavnici kritiziraju svakodnevne prometne gužve pred školama, uzrokovane isključivo "roditeljskim taksijima".

Prometno opasne situcije postale svakodnevna pojava

Gotovo trećina ispitanih je rekla kako se najmanje jednom tjedno nađe pred školom u prometno opasnoj situaciji koja proizlazi iz gužve koju uzrokuju roditelji svojim automobilima. Jedanaest posto je reklo da se u takvoj situaciji nađe svakodnevno.

vezano Slika nije pronađena Vijesti Ne damo se od mame i tate: Sa skoro 80 posto mladih koji žive s roditeljima, najgori smo u Europi

Postavlja se pitanje, ako većini smeta novonastala praksa dovoženja djece pred školska vrata, tko su ti roditelji koji dovoze djecu do vrtića i škola? Samo oko 50 posto ispitanih nastavnika te 27 posto roditelja smatra da su nogostupi i pješačke staze u blizini škola dovoljno široki kako bi podnijeli navalu kratko uoči početka nastave.

Stručnjaci ukazuju na to da bi više roditelja svoju djecu puštalo da sami idu u školu (koja u Njemačkim gradovima s obzirom na pravilo pohađanja škole shodno mjestu stanovanja nikada nije udaljena) kada bi se povećale mjere sigurnosti ispred škola.

vezano Domaća hrana u plastičnim posudicama Nakon predavanja Džem, ajvar, jaja i suho meso još se voze autobusima: Studenti se ne odriču mamine kuhinje

"Nama je potrebno više osoblja na školama što bi s jedne strane odagnalo strahove roditelja, a s druge pružilo priliku djeci da se što prije uključe u promet", rekao je predsjednik VBE-a Udo Beckmann.

izvor: dw.com

Još vijesti