V.F. u Vijesti

S Veterinarskog fakulteta upozoravaju: Kako postupiti ako pronađemo uginulog dupina

„Da ga bocnem štapom ili da ga vratim u more?“

7. kolovoza 2023 16:14
Dupini su zaštićene životinje

Dupini su zaštićene životinje Foto: Canva

Dupini su prekrasne i simpatične životinje. U ljetnim mjesecima, zbog većeg broja turista na moru i obali, veći je i broj pronalaska uginulih dupina, upozoravaju s Veterinarskog fakulteta. Jeste li se ikada zapitali što učiniti ako naiđete na uginulog dupina? Trebamo li ga samo ostaviti i nadati se da će se netko drugi za njega pobrinuti ili se za njega pobrinuti sami. Ni jedno, ni drugo.

Studentica Veterinarskog fakulteta, Patricija Jukić, je napravila kratki edukativni video u kojem je objasnila kako trebamo postupiti kada se nađemo u ovoj situaciji.

„Sve vrste iz skupine kitova (Cetacea), a koje se mogu zateći u Jadranskom moru, strogo su zaštićene temeljem Zakona o zaštiti prirode. Danas je u Jadranu stalno prisutan dobri dupin (Tursiops truncatus) dok je plavobijeli dupin (Stenella coeruleoalba) drugi najčešći. Razlozi ugroženosti morskih sisavaca su nedostatak plijena uzrokovan prekomjernim lovom, slučajni ulov tijekom ribarenja, antropogena buka, morski otpad, onečišćenje mora, bolesti i namjerno ubijanje“, objasnili su Veterinarskog fakulteta.

Patricija je u videu naglasila da, ako zaista nađemo na uginulog dupina, nikako ga ne bismo smjeli dirati.

„Razne misli vam prolaze kroz glavu. Kao na primjer, da ga bocnem štapom ili da ga vratim u more. Odgovor je: naravno da ne“, rekla je.

Umjesto toga bismo trebali nazvati 112 i obavijestiti hitne službe o pronalasku uginulog dupina.

„Pomognite nam pratiti broj ovih jedinstvenih, zaštićenih morskih sisavaca“, rekla je Patricija na kraju videa.

Još vijesti