P.S. u Vijesti

Sindikat ZET-a želi skratiti dvije tramvajske linije: Jedna bi prometovala samo do Maksimira

Iako ideja sindikata još uvijek nije provedena, nadaju se da će uskoro biti.

10. veljače 2023 12:03
Izmjene u prometovanju nekih tramvajskih linija.

Izmjene u prometovanju nekih tramvajskih linija. Foto: DeStefano via Shutterstock

Sve do 2017. godine, zagrebačka tramvajska linija broj 5 vozila je samo do Maksimira, a ne do Dubrave, kao što vozi sada. Drugačija situacija bila je i sa sedmicom, koja je tada vozila samo do Dubrave, a sada njezina linija se proteže čak do Dupca.

Tadašnji zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić, promijenio je linije ovih tramvaja te ih „produžio“, ali upravo ta promjena predstavlja probleme na okretištu Dubec, zbog kojih bi se trase mogle vratiti na staro, kako je za Zagreb Info otkrio šef sindikata vozača i prometnih radnika ZET-a, Anto Jelić.

„Ideja traje već duže vremena jer je u Dupcu mali kapacitet pa sve linije ondje ne mogu funkcionirati. Dođe više tramvaja nego što ih može stati na izlazni peron i onda oni čekaju na cesti, ljudi traže da izađu, a vozač nema pravo da ih pusti“, rekao je Jelić.

Ne samo da putnici ne smiju izađi iz tramvaja prije no što on dođe na svoj izlazni peron, već se stvara i gužva na cestama zbog tramvajskog zastoja koji čekaju „u redu“ za svoje posljednje stajalište.

Putnici ne bi primijetili ovu razliku

Upravo zbog navedenog se razmišlja o ideji da se tramvajske linije pod brojem 5 i 7 vrate na staro, kako su vozile prije 2017. godine, a Jelić tvrdi kako putnici ne bi ni „osjetili“ te promjene, s obzirom na tramvajske linije 11 i 4 koje, u prosjeku, prometuju u razmaku manjem od šest minuta.

Njihovu odluku nije podržala Uprava, ali sindikat je i dalje ustrajan u svojem prijedlogu te su optimistični po pitanju ove promjene za koju se nadaju da će uspjeti u narednom periodu.

izvor: www.zagreb.info
 

Još vijesti