S.D. u Vijesti

Neće nastradati samo vaša pluća! Pogledajte kako konzumiranje „vapea“ utječe na vaše tijelo!

Užasne posljedice!

4. kolovoza 2023 13:19
Vape kao alternativa cigaretama

Vape kao alternativa cigaretama Foto: Canva

Vape i e-cigarete, najčešće se koriste kao zamjena za uobičajene cigarete, jer ih velik dio ljudi smatra zdravijom i prihvatljivijom opciju, no je li doista tako?

Već smo pisali o pojedincima kojima je zdravlje nepovratno oštećeno, poput mladića koji je ostao bez četvrtine plućnog krila, kako tvrdi, zbog ove ovisnosti.

Bivši ovisnik o „vapingu“ sada želi podići svijest o mogućim opasnostima korištenja uređaja te potiče druge da prestanu pušiti prije nego se dogodi situacija koja će im zauvijek promijeniti život.

„Prestao sam pušiti. Cijelo iskustvo je bilo zastrašujuće, bolno i toliko loše da nikada više neću dotaknuti nikotinski proizvod“, rekao je.

Osim što vape i električne cigarete imaju štetni utjecaj na pluća, Texas Department of State and Health Services Texas Health and Human Services ispitao je razmjere štete koju „vapeovi“ mogu prouzročiti ostatku ljudskoga tijela.

„Istraživanja sugeriraju da vaping može utjecati na način na koji stanice u dišnom traktu (nos, grlo, pluća) reagiraju na klice i može povećati mogućnost bolesti i infekcije od bakterija i virusa, poput virusa koji uzrokuje COVID-19. Pušenje cigareta također može otežati oporavak od infekcija i povećati mogućnost komplikacija."

Prema istraživanju, vapeovi emitiraju aerosol koji uključuje najmanje 31 kemikaliju i spojeve koji utječu na različite dijelove tijela. Osim negativnog utjecaja na pluća i grlo, ova ovisnost može oštetiti i vaš nos, oči, mozak, srce, pluća i jetru.

„Kemikalije poznate kao hlapljivi organski spojevi ili VOC izazivaju iritaciju očiju, nosa i grla, jake glavobolje, mučninu i oštećenje organa.“

Mozak, također, trpi ozbiljnu štetu, pogotovo ako ovakve proizvode konzumirate tijekom tinejdžerske dobi.

„Mozak se razvija do 25. godine. Korištenje nikotina u adolescenciji može trajno oštetiti dijelove mozga koji kontroliraju pažnju, učenje, raspoloženje i kontrolu impulsa.“

S obzirom na rezultete iistraživanja, teško se ne zapitati jesu li se pojedinci, koji konzumiraju ovakve proizvode, spremni nositi s ozbiljnim posljedicama ili misle da će ih izbjeći.

Još vijesti