V.F. u Vijesti

Studenti nezadovoljni nedjelovanjem protiv klimatskih promjena: Zaustavili promet i zabarikadirali se u dekanovom uredu

Kampirali i ispred Ministarstva.

11. svibnja 2023 13:10
Poduzimaju radikalne mjere.

Poduzimaju radikalne mjere. Foto: geralt via Pixabay

Klima i ekologija su već dugo goruće teme o kojima se svako malo raspravlja. Nažalost, i dalje se čini da se na rješavanju problema zaštite okoliša i brige za Zemlju ne radi dovoljno, a mladi diljem Europe su zbog toga odlučili protestirati i okupirati škole i sveučilišta jer su nezadovoljni nedjelovanjem protiv klimatskih promjena.

Val studentskih prosvjeda zatvorio je škole i sveučilišta diljem Europe u sklopu obnovljene prosvjedne kampanje mladih protiv nedjelovanja u borbi protiv klimatskih promjena. Dvadeset dvije škole i sveučilišta diljem kontinenta okupirani su u sklopu predložene jednomjesečne kampanje, piše The Guardian.

Studenti se zabarikadirali u uredu dekana

U Njemačkoj su okupirana sveučilišta u Wolfenbüttelu, Magdeburgu, Münsteru, Bielefeldu, Regensburgu, Bremenu i Berlinu. U Španjolskoj su studenti na Autonomnom sveučilištu u Barceloni organizirali predavanja o klimatskoj krizi. U Belgiji je 40 studenata okupiralo Sveučilište u Gentu. U Češkoj je oko 100 studenata kampiralo ispred Ministarstva trgovine i industrije. U Ujedinjenom Kraljevstvu okupacije su bile u tijeku na sveučilištima u Leedsu, Exeteru i Falmouthu.

Najradikalnije akcije događale su se u portugalskom Lisabonu, gdje su mladi okupirali sedam škola i dva sveučilišta. U četvrtak su učenici okupatori prisilili jednu srednju školu da ostane zatvorena treći dan, dok su se studenti Humanističkog fakulteta Sveučilišta u Lisabonu zabarikadirali u uredu dekana.

Mladi su također blokadama ulica zaustavili promet u glavnom gradu Portugala u znak solidarnosti s okupatorima. Radikalna akcija dolazi unatoč oštrim odgovorima učitelja u jednoj školi koji su pozvali policiju da izbaci učenike koji su prošli tjedan započeli okupaciju.

Intervenirala i policija

Blokade i okupacije dio su proširene kampanje pod sloganom „End Fossil: Occupy!“, koja je nadogradnja pokreta klimatskih štrajkova mladih koji su bili najizrazitiji tijekom masovnih klimatskih mobilizacija u 2019. godini.

Ovo je drugi put da je kampanja pozvala na val okupacija, s 50 škola i sveučilišta okupiranih između rujna i prosinca prošle godine, uključujući tri koja su nasilno deložirana od strane interventne policije. Organizatori tvrde da je prethodni val prosvjeda potaknuo sveučilište u Barceloni da modul o klimatskim i ekološkim hitnim slučajevima učini obveznim za sve studente.

Organizatori se nadaju da će najnoviji val ponovno stvoriti radikalizam iz svibnja 1968., kada su se antiimperijalističkim prosvjedima studenata u Parizu pridružili radnici u štrajku i potaknuli val pobune diljem kontinenta.

Izvor: The Guardian

Još vijesti