M. P. u Vijesti

Sveučilište na obali slavi 50. rođendan! Otkrili su i detalje o izgradnji novog studentskog doma

Prisjetili su se početaka.

5. Siječnja 2024 15:46
Sveučilište u Splitu

Sveučilište u Splitu Foto: Sveučilište u Splitu - University of Split/Facebook

Ulaskom u 2024. godinu, Sveučilište u Splitu je najavilo obilježavanje 50. godišnjice svog postojanja. Od početaka visokoškolske nastave u Splitu, do osnivanja Sveučilišta u Splitu je prošlo gotovo 400 godina.

Obilježavanje godišnjice je započelo prisjećanjem svojih početaka. Visokoškolska nastava u crkvenim školama u Splitu spominje se 1593. godine, prve visokoškolske ustanove su osnovane nakon Drugog svjetskog rata, a prvi fakulteti koji su i danas sastavnice Sveučilišta su od 1960. godine. Tada su osnovani Kemijsko-tehnološki fakultet, Fakultet elektrotehnike strojarstva i brodogradnje (FESB).

Napomenuli su da je veliku ulogu u stvaranju imao vizionar Ivan Supek. U doba Hrvatskog proljeća, splitski vizionari su uložili napore da se mjesto splitskog sveučilišnog kampusa ucrta u gradske prostorne planove i tako postavili temelje modernog, visokog obrazovanja u tom dijelu Hrvatske.

Prva fakultetska zgrada je izgrađena 1976. godine, a sada je na više od 200 tisuća četvornih metara izgrađeno gotovo 70 posto planiranih objekata. Na kampusu trenutno boravi 600 studenata, a izgradnjom novog studentskog doma koji je planiran 2025. godine taj broj će porasti na 1500, piše unist.hr.

Još vijesti