L.B. u Vodič za brucoše

25 najboljih savjeta da preživiš faks: Čak 61 posto brucoša nema pojma što ih čeka tijekom studiranja

Nema boljeg savjeta, od savjeta osobe koja je trenutno tamo ili ne nedavno bila tamo, kamo ti tek putuješ...

21. rujna 2022 15:01
Studenti šeću kampusom prestižnog sveučilišta Yale

Studenti šeću kampusom prestižnog sveučilišta Yale Foto: 1000 Words via Shutterstock

Apsolventi otkrivaju najbolje savjete za preživljavanje perioda studiranja, od potrebe da naučiš kuhati ti jednostavna obroka, do zabrane 'barenja' s cimerima kao i upozorenja da ne budeš jedini u ekipi koji vozi.

vezano Uz pametno učenje, trebat će vam manje vremena za više uspjeha... Nakon predavanja Učite pametnije, a ne više: 11 savjeta poznatog profesora koji vode do uspjeha – 100 posto

Anketa provedena među tisuću ispitanika u dobi od 18 do 24 godine, uključujući aktualne i bivše studente, pokazala je da čak 61 posto studenata nije spreman na ono što ih čeka tijekom fakulteta, piše The Sun.

Prilagodba na novi život mnogima teško pada

Također 61 posto studenata mučio se kako bi se prilagodio ovoj promjeni životnog stila, stoga je novim studentima preporučljivo da od kuće ponesu par sitnica koje će ih podsjećati na dom.

Drugi savjeti uključuju uključivanje u bar jedno društvo ili klub studenata, vođenje liste zadataka negdje na vidljivom dijelu sobe te investiranje u vlastiti printer.

vezano Kako najbolje preživjeti prvih nekoliko tjedana faksa? Evo savjeta! Vodič za brucoše Učite na njihovim greškama: stariji studenti otkrili najveće greške koje su radili kao brucoši

Istraživanje naručeno od strane platforme za digitalne udžbenike, Kortext, pokazalo je da je čak 79 posto studenata šokirano cijenama svakodnevnih potrepština za studiranje. Više od 1100 funti može se potrošiti samo na udžbenike tijekom trogodišnjeg studija.

Studiranje čak i skuplje no što drugi misle, ali...

Nadalje, čak 68 posto ispitanika tvrdi da je studiranje čak i skuplje no što to javnost percipira te da bi bili zabrinuti za plaćanje troškova studiranja da su studij upisali sada, usred ekonomske krize i poskupljenja.

No, unatoč cijenama i trošku, 67 posto aktualnih studenata ipak bi potaknulo druge da upišu neki studij.

Druge iskustvene mudrosti studenata koji trenutno prolaze iskustvo studiranja ili su ga prošli nedavno predlažu da budući studenti svemu kažu "da", da brucoše ne bude strah pristupiti profesorima i savjetnicima za studiranje jer su tu da im pomognu. Također savjetuju da izborne predmete biraju na temelju vlastitih interesa te da izbjegavaju cjelonoćna štrebanja. Pametnije je učiti pomalo, češće nego ostavljati sve za zadnji tren.

vezano Pravni fakultet Vodič za brucoše Najgore greške studenata jednog od najtežih fakulteta: 'Što se nisam prebacila prije nego što je postalo mučilište...'

Osim toga, oni koji imaju iskustvo studiranja smatraju da treba izbjegavati jeftina prijenosna računala te da je pizza idealna hrana za liječenje mamurluka.

Sažetak čitave studije je da studenti moraju pažljivo raspolagati svojim budžetom, na način da tome pristupe trezveno, no uz odvajanje određene količine novca i za uživanje.

"Jedna od najopsežnijih tema istraživanja je trošak studiranja općenito. I iako nije novost da je studiranje skupo, rezultati istraživanja naglašavaju koliko o tome i dalju brinu studenti, posebice usred krize i inflacije. Naravno da su ograničeni po pitanju troška školarine, no kad se radi o odlukama o kupnji udžbenika ili pretplate na internet ili telefon, uvijek postoje načini da se uštedi i s manje novca postigne više", smatraju u glasnogovorništvu Kortexta.

25 top savjeta za preživljavanje tijekom studiranja

* pišite listu zadataka i obaveza i držite ju negdje na vidljivom mjestu

* pridružite se barem jednom studentskom klubu ili društvu

* nemojte oklijevati o svom studiju razgovarati sa savjetnicima ili profesorima – tu su za vas

* naučite pripremiti tri jednostavna obroka

* istražite tržište prije nego pristanete na paket usluga za bilo što

* pažljivo raspolažite budžetom – budite realistični, ali i uživajte

* kupujte što je više moguće digitalnih primjeraka udžbenika

vezano Studentica na podu čita Laganini 'Ne upisujte faks ako ga nećete završiti': I još 12 korisnih savjeta starijih koji žale jer ih nisu znali dok su studirali

* izbjegavajte jeftine laptope

* ne zamarajte se sklapanjem "čvrstih" prijateljstava tijekom prvog tjedna predavanja

* odaberite kolegije koji vas doista zanimaju

* nemojte brinuti oko toga hoćete li impresionirati druge

* njegujte otvoren um – što češće govorite "da"

* cjelonoćna učenja nisu zabavna – izbjegavajte ih

* nabavite dnevnik ili planer

* razgovarajte o obavezama i gradivu s kolegama

* kupite vlastiti printer

* prilikom upoznavanja cimera, pokušajte "probiti led" uz piće, hranu i grickalice

* dijelite smještaj s cimerima

* jedite i kuhajte u zajedničkim prostorijama

* od kuće ponesite neke sitnice koje će vas podsjećati na dom

* pokažite dobru volju – pomažite drugima i budite na dispoziciji

* izbjegavajte "barenje" s cimerima

vezano Studenti na predavanju Vodič za brucoše 10 korisnih savjeta onih koji znaju (starijih studenata) onima koji još ne znaju (brucošima)

* pokucajte na vrata većine sustanara na katu i pozdravite ih

* pizza je idealna hrana kad si mamuran

* nemojte biti onaj jedini prijatelj koji vozi automobil

Sretan vam skori početak nove akademske godine!

izvor: thesun.co.uk