M. P. u Vodič za brucoše

Brucoši, kako ste preživjeli prvi dan faksa? Ovo je 5 najčešćih grešaka koje ste možda već napravili

Novo i najbolje poglavlje u životu.

4. listopada 2023 17:06
Dobrodošli u akademski svijet!

Dobrodošli u akademski svijet! Foto: Canva

Za većinu brucoša je  ponedjeljak bio „vatreno krštenje“, prvi dan u akademskom svijetu i početak novog poglavlja u životu. Vjerujemo da je bilo zbunjujuće i da je još i dalje tako, ali kroz nekoliko tjedana će vam se posložiti sve informacije i povezat ćete (više-manje) sve konce.

Ako nemate mentora sa starijih godina ili te sreće da vam je stariji najbolji frend/ica na istom studiju, slušajte kolege oko vas i upijajte sve informacije. Mi ćemo vas sada upozoriti na 5 najčešćih grešaka koje svaki drugi brucoš napravi – da se ne lažemo.

Izborni kolegij

Možda vam zvuči kao nešto skroz nebitno i planirate to riješiti bez pol' muke, ali nije baš uvijek tako. Svjedoci smo da nekada izborni kolegiji mogu biti zahtjevniji od onih obveznih, shvatite taj zadatak ozbiljno i budite prisutni na što većem broju predavanja.

Brucošijada

Većina fakulteta organizira brucošijadu za svoje nove studente prvih godina, a često se dogodi da na toj zabavi bude više drugih studenata, nego brucoša. Vjerujemo da u prvih nekoliko tjedana predavanja nećete imati ekipu od 10 ljudi, ali svejedno nemojte propustiti brucošijadu jer se za vas organizira samo jednom u životu.

Preskakanje predavanja

Znamo i vjerujemo da je slađe piti kavu u kafiću blizu faksa, ali za to služe pauze između predavanja. Savjetujemo vam da ne preskačete predavanja zbog kave i iskoristite izostanke kada vam je to stvarno potrebno.

Literatura

Vjerojatno će vam profesori na prvom predavanju spomenuti popis literature, a vi ćete odmah nakon predavanja požuriti u knjižnicu podignuti knjigu ili kopirati sve moguće skripte od starijih godina – greška. Pričekajte da prođe nekoliko predavanja, konzultirajte se s kolegama i slušajte upute jer se literatura često mijenja.

Nervoza

Pokušajte se smiriti, a ne odmah paničariti jer na taj način nećete riješiti ništa. Svi su prošli taj period i svima se činilo jako teško i nemoguće, ali niste sami, tu su i kolege koji prolaze kroz iste muke. Savjetujte se s mentorima, profesorima i starijim kolegama ako vam nešto nije jasno, ali sve će se riješiti kad-tad.

 

Još vijesti