S.D. u Vodič za brucoše

Slušalice, fotka dečka, tablete protiv bolova i suzavac!? 5 stvari bez kojih ovi studenti ne mogu zamisliti dan na faksu

Posebice na samom početku studiranja, mnogi studenti naprave krucijalnu grešku: tijekom jutarnjeg pakiranja ne provedu dovoljno vremena razmišljajući o tome što im je sve potrebno da prežive naporan studentski dan.

28. listopada 2022 10:10
Bez čega ne mogu zamisliti studentsku svakodnevicu?

Bez čega ne mogu zamisliti studentsku svakodnevicu? Foto: Ante Škurla, privatna arhiva, objavljeno uz dopuštenje

Kroz vrijeme i "patnju" naučili smo da je mukotrpan dan u akademskoj zajednici najlakše preživjeti kada si za isti spreman i dobro opremljen.

S obzirom na zbijen raspored i predavanja za koja nam se nekad čini da traju vječno, velik broj studenata opremanjem torbe pokušava si olakšati svakodnevno funkcioniranje na fakultetu.

Spremni za bitku, zahvaljujući dobro opremljenoj torbi

Termosica kave u jednoj ruci, boca vode koja zadržava hladnoću u drugoj i svakako neka bilježnica za zapisivanje bilješki (koja vjerojatno nikad neće ugledati svijetlo dana, ali bolje se osjećaš kad se ujutro pretvaraš da ćeš se uključiti u predavanje u potpunosti) i spremni smo za bitku!

Čime se to opremaju studenti zagrebačkih studija da bi se borili sa svakodnevnim zadacima koje im donosi akademsko obrazovanje i bez čega ne mogu funkcionirati tijekom predavanja i pauza između istih, upitali smo nekolicinu njih.

Tako nam je studentica Lorena priznala da dan na faksu ne može preživjeti bez slušalica, novčanika, duhana, vode i torbice u kojoj drži lijekove za bolove i smirenje.

"Bez novčanik ne mogu jer mi je sve u njemu, duhan je uvijek tu jer sam ovisnik, voda jer se bez nje rušim u javnom prijevozu, slušalice jer nemrem slušati ljude u javnom prijevozu, a mali neseser za lijekove nosim jer nikad ne znaš kad će zatrebati", nabraja organizirana Lorena.

Stvari bez kojih Lorena ne može preživjeti na predavanjima. Stvari bez kojih Lorena ne može preživjeti na predavanjima. Foto: Lorena Dogančić, privatna arhiva, objavljeno uz dopuštenje

Studentica Veronika ima neobičan popis stvari bez kojih ne može zamisliti prosječan studentski dan (i noć). Kako nam kaže, ne bi mogla živjeti bez korektora za podočnjake (s ovime suosjećamo), kreme za stopala i maske za spavanje jer joj smeta svjetlo.

Tu je i par dodatnih sitnica. "Prsten koji sam dobila za prvu pričest. Nema sentimentalnu vrijednost, ali ga dugo nosim i okrećem ga oko prsta kad sam pod stresom pa postanem nervozna kad ga nemam. I, naravno, mobitel", dodaje.

Voda must have, suzavac opcionalan

Ante, koji svoje studentske obveze većinski obavlja od kuće, nabraja da dan ne može zamisliti bez unaprijed pripremljene boce vode, naočala s filterom za plavo svjetlo, slušalica, markera i računala pomoću kojeg obavlja većinu svojih studentskih obveza.

5 Antinih 'esencijala'... 5 Antinih 'esencijala'... Foto: Ante Škurla, privatna arhiva

Studentica sociologije na Fakultetu hrvatskih studija navodi da, uz uobičajene stvari poput punjača, bilježnice, slušalica i novčanika svaki dan na fakultet odlazi sa suzavcem u torbi.

"Nikad ne znaš koga ćeš u tramvaju sresti, žena sam i ne osjećam se sigurno u javnom prijevozu", tvrdi ova studentica.

Neki na predavanje nose kavu, a drugi suzavac. Neki na predavanje nose kavu, a drugi suzavac. Foto: Stephany Domitrović, privatna arhiva, objavljeno uz dopuštenje

"Studentski dan ne mogu zamisliti bez svojih kartica, ZET pokaza, upaljača (must have), maramica (jer mi uvijek curi nos i u slučaju da mi se plače na faksu) i kreme za ruke (iako mi nisu suhe, kad mi je dosadno tijekom predavanja, imam skin care rutinu)", navodi duhovita Petra, studentica novinarstva.

Sliku tvoju ljubim...

Iako nije imala vremena za nabrojati više stvari, jedna studentica komunikologije je s nama podijelila da su joj studentski dani izdržljiviji jer u svom novčaniku nosi fotografiju dečka koja je za nju glavni must have, pomoću kojega lakše podnosi obavljanje fakultetskih obveza.

Bila to slika drage osobe, slušalica ili čak bilježnica za vođenje bilješki, naporne studentske dane svakako je lakše preživjeti kada smo za iste dobro opremljeni.

Stoga... priprema, pozor, sad! Napunite svoje ruksake i torbe nečime što će vam dan učiniti boljim!

vezano Slika nije pronađena Laganini [VIDEO] Što to visi sa prozora studentskih soba? Studentica u videu otkrila zašto to rade baš u domovima

vezano Studentska soba u domu Postani student Gorko ćete zažaliti: 10 stvari koje većina studenata ne ponese u dom, a uvijek im trebaju

Još vijesti