Vodič za brucoše

Nakon diplome – 7635 kuna mjesečno i minimum stresa? Da, ali samo ako ste na ovom studiju!

MojFaks | Karijera, 10.01.2020.Nakon diplome – 7635 kuna mjesečno i minimum stresa? Da, ali samo ako ste na ovom studiju!

Grickate li nokte da otkrijete jeste li se usrećili odabirom svog studija?

Ako grickate, pripazite na svoje zube jer ćete upravo ovim stručnjacima na popravak! Osim što su odlično plaćeni, njihov je posao skoro potpuno stress-free. Skoro, jer znamo da svaki posao sa sobom nosi određenu dozu stresa.


Ovog je utorka magazin U.S. News & World Report objavio svoju listu najboljih poslova za 2020. godinu, a MarketWatch onda podijelio informacije o poslovima koji vam garantiraju najbolje plaće uz najmanje stresa. Idealno!

Studenti stomatologije mogu biti zadovoljni...


Nažalost, samo se jedno zanimanje našlo na listi dobro plaćenih poslova uz koje ćete biti minimalno izloženi stresu: stomatologija, točnije njena specijalistička grana - ortodoncija. Osim što zarađuju, kako navodi portal MojPosao, otprilike 7635 kuna mjesečno, gotovo se uopće ne stresiraju. Kako to?

...Na crnoj listi OPET ekonomija i pravo! Pogledaj koji su najtraženiji i nepoželjni studiji po hrvatskim gradovima...


Stručnjaci objašnjavaju da je to zato jer ovu profesiju odlikuje odlično organiziran dnevni raspored uz jako malo izvanrednih situacije i hitnih intervencija. Razinu stresa – definiranu kao količinu svakodnevnog stresa koju osoba iskusi na svome poslu – izračunali su na temelju razgovora s ljudima koji su zaposleni u svakoj profesiji te istraživanja koje su proveli urednici publikacije.


Urednici U.S. Newsa analizirali su 187 poslova po kriterijima omjera opterećenja poslom i kvalitete života, razine stresa, prosječne plaće, poslovne perspektive u budućnosti i td. Na temelju rezultata formirali su listu najboljih poslova u SAD-u za 2020. godinu.

Osim spomenutih stomatologa, među najboljim poslovima našli su se i informatičari (developeri), statističari, logopedi, veterinari i kirurzi (specijalizirani za oralnu i maksilofacijalnu kirurgiju).


Iako se radi o popisu top-poslova za američko tržište rada, neke okolnosti svakako se mogu prenijeti i na naše domaće tržište. Stomatolozi su tako i ovdje profesionalci koji brzo nalaze poslove, a privatnici koji, primjerice, odluče otvoriti privatne prakse na Jadranu, među svojim klijentima uglavnom imaju inozemne turiste bolje platežne moći koji u našu zemlju, osim na uživanje u suncu i moru, dolaze i rješavati sve probleme koji se tiču zdravlja i estetike zuba.

L.B./foto: Marko Cerovac via Shutterstock


poslovistresnajbolji poslovi


Prati nas na Instagramu!