Vodič za brucoše

Ne shvaća zašto je dobio manju plaću: Pripravnik u mjesec dana čak 50 sati proveo na wc-u

MojFaks | Karijera, 16.04.2021., Autor: MojfaksKako to? Kako to?
Foto: Viacheslav Nikolaenko via Shutterstock

'Ok, onda ću ići u gaće i zasmrditi cijeli ured...'

Anonimni korisnik jedne Facebook grupe koja služi za 'kukanje' ostalim članovima nedavno je pokrenuo živu raspravu nakon što se požalio da su mu isplatili manju plaću jer je na radnom mjestu previše vremena proveo na – wc-u.


2 sata dnevno proveo na wc-u


Tajvanac, potpisan kao "Mr. A", priznaje da je u mjesec dana na poslu cijelih 49,5 sati proveo na toaletu, što iznosi gotovo dva sata wc-pauze tijekom svakog radnog dana, no ne shvaća zašto ga poslodavci nisu upozorili da bi zbog ove navike mogao dobiti manju plaću, piše Oddity central.


Obratio se drugim članovima Facebook grupe Blame 2 Commune kako bi dobio koristan savjet kako se ponijeti prema ovoj odluci poslodavca. Kaže da je u proteklih mjesec 22 dana radio kao pripravnik. "Natukao" je 195 radnih sati, uz satnicu od 160 yuana. No, prilikom isplate primijetio je manjak od otprilike 4400 yuana stoga se obratio kadrovskoj službi kako bi provjerio o čemu se radi.


>>>Nije im bitan vaš studij! Američka kompanija 'guta' mlade koji ne mogu naći posao u struci: Prosjek godina zaposlenika u ovoj firmi je 23<<<


Mr. A je dobio odgovor da je poslodavac, na temelju internih CCTV kamera, izračunao da je gotovo 50 radnih sati proveo na wc-u, a s obzirom da uprava dozvoljava samo sat vremena za pauzu tijekom radnoga dana, 27,5 sati mu je odbijeno od plaće.


Šokiran ovim postupkom poslodavca


"Ok, proveo sam tamo poprilično puno vremena, no znači li to da mi tako mogu oduzeti dio plaće?", zapitao se čovjek uz komentar da mu je poslodavac već zaprijetio da će mu uručiti otkaz ako i dalje nastavi s ovom temom. Navodno se mislio potužiti i burzi rada, no roditelji su mu savjetovali da šuti i zadrži posao.


"Ako ne mogu ići na wc, onda ću jednostavno kakati u gaće i zasmrditi cijeli ured. Zbilja sam zapanjen ovim razvojem događaja", napisao je.


Ovaj bizarni slučaj izazvao je oprečne komentare na društvenim mrežama. I dok neki smatraju da je odluka poslodavca opravdana jer je 50 radnih sati mjesečno na wc-u zbilja previše, drugi ga podupiru i savjetuju mu da institucijama prijavi svog poslodavca.


"Tvrtka nema novca da te šalje na wc. Koja to tvrtka zaposli nekoga da dva sata dnevno sjedi na toaletu?", komentirao je jedan član ove grupe.


"Radiš 8 sati dnevno, 22 dana mjesečno što znači da mjesečno provedeš 6 dana u wc-u, tko to ne bi odbio od plaće", glasi još jedan od komentara.


>>>Poslodavac razjario studente i pobrao hrpu 'hejtova': 'S ovim oglasom kasniš čak 6 godina...'<<<


"Ako 2 sata dnevno sjediš na wc-u mislim da mjesto na koje moraš ići nije toalet nego bolnica", glasi treći komentar.


No, bilo je i onih koji podržavaju Mr. A-a. "U našoj kompaniji ima ljudi koji rade osam sati, a na wc-u su po tri sata, nemoj pristati na odbijanje od plaće", piše jedan od članova.


Vrijeme koje zaposlenici provode na wc-u postalo je "vruća tema" u Aziji, posebice u Kini, gdje sve više  poslodavaca smišlja razne načine za nadziranje vremena koje zaposlenici provedu na wc-u te ih obeshrabruju na predugo korištenje sanitarnih čvorova.


Mr. Avrijeme na wc-upauzapripavnikradni satiodbitak od plaćemanja

Prati nas na Instagramu!