Vodič za brucoše

Nije u papiru sve: 65% 'lovaca na glave' tvrdi da je ova vještina važnija od vaše diplome

MojFaks | Karijera, 30.05.2018.Nije u papiru sve: 65% 'lovaca na glave' tvrdi da je ova vještina važnija od vaše diplome

Kad razmišljaju o budućnosti i karijeri, studenti se najčešće usredotoče isključivo na reputaciju fakulteta na kojem će studirati i na studij koji će odabrati. Iako su to važni faktori, postoji jedna puno važnija stvar o kojoj bi trebali razmišljati ukoliko ciljaju na što lakšu zapošljivost.

Rezultati novog istraživanja koje su, uz pomoć apsolvenata, u sklopu iCIMS-a proveli menadžeri za zapošljavanje i regruteri objavljeni su u izvještaju "Generacija 2017: Izvještaj o mogućnostima zapošljavanja" (“The Class of 2017: Jobs Outlook Report”). Iznenađujući zaključak studije odnosi se na jednu "tajnu vještinu" koju bi svaki novopečeni akademski građanin trebao posjedovati, a kako bi se što lakše zaposlio bez obzira na diplomu.

Istraživanje je pokazalo da 65% regrutera i menadžera za zapošljavanje smatra da su snažne pisane ili govorne vještine komuniciranja važnije od samog završenog studija, barem što se početničkih radnih pozicija tiče.Istovremeno, unatoč velikoj samopouzdanosti apsolvenata u svoj nastup na razgovorima za posao, čini se da je velika većina ipak previše samopouzdana, bez pokrića. Naime, više od 60% regrutera izjavilo je da vještine komuniciranja ovih kandidata nisu tako bajne kako se njima možda čini.

Menadžeri u odjelima ljudskih resursa savjetuju kandidatima za posao da se upoznaju s kompanijom u koju odlaze na razgovor za posao, ali i samom industrijom u kojoj žele raditi.

"Kandidati smatraju da odrade zadaću, ali istina je da postoji velika razlika između onih koji samo promrmljaju podatke koje su pročitali na web stranicama tvrtke i onih koji znaju izgraditi narativ vezan uz njihovo iskustvo", izjavila je Susan Vitale, šefica marketinga u kompaniji iCIMS Insights za Forbes. "Danas je kandidatima mnogo informacija na raspolaganju. Nije dovoljno znati samo kad je kompanija osnovana, tko je direktor i gdje im se nalazi sjedište."


Ključni faktor za odlučivanje u slučaju čak 76% regrutera nije diploma nego radno iskustvo. Glavni problem s kojim se susreću osobe koje traže zaposlenje leži u razlici između onoga što od početnika i pripravnika očekuju regruteri i slike o vlastitim vještinama komuniciranja koju ima većina apsolvenata.

Još jedan koristan potez koji savjetuju regruteri odnosi se na "follow up" nakon razgovora za posao. Istraživanje je pokazalo da čak 74% kandidata za pripravnička mjesta nakon razgovora potencijalnim poslodavcima ne pošalje pismo zahvale, mail, ne upute poziv kojim bi se osvrnuli na iskustvo intervjua za posao i sl. Ako se kandidat ne raspituje nakon razgovora, dobiva se dojam da mu nije toliko stalo do samog ishoda intervjua niti potencijalnog posla.


Stoga je svim mladima uputno da osim na ocjenama, radnom iskustvu i stjecanju diplome, porade i na vlastitim vještinama komuniciranja s potencijalnim poslodavcima.

L.B./izvor: Forbes via Brobible
foto: pou-pula.hr


razgovor za posaovještinetržište radazapošljavanje