Vodič za brucoše

Obrazovanje na zadnjem mjestu: 5 stvari koje su bitnije od diplome jednom kad diplomirate

MojFaks | Karijera, 11.04.2018.Obrazovanje na zadnjem mjestu: 5 stvari koje su bitnije od diplome jednom kad diplomirate

Što je ono nešto zbog čega će se svaki poslodavac boriti za vas? Zbog čega će se oduševiti na razgovoru za posao i ponuditi vam odličnu plaću i još bolje radne uvjete? Diploma prestižnog fakulteta? Bilo kakva diploma? Čini se da mnoge velike i snažne kompanije zapravo uopće ne zanima jeste li studirali na nekom prestižnom, preskupom i precijenjenom fakultetu.

Nakon diplome i propisne proslave ovog najsvečanijeg trenutka u vašem dosadašnjem životu, krećete s potragom posla. Pretražujete oglasnike, kucate na sva vrata, povlačite za rukav sve koji bi vam mogli pomoći u ovoj misiji i pitate se: što zapravo poslodavci žele od novopečenih diplomaca?

...10 razloga zašto su prosječni studenti uspješniji od odlikaša nakon diplome...


Odgovor je malo drugačiji od onoga što možda mislite, a tiče se komunikacijskih vještina, marljivosti i predanosti poslu i ugodnom karakteru koji vam omogućava sporazumijevanje i ugodnu suradnju s kolegama.

Google nije impresioniran fakultetom koji ste pohađali


"Nadarena i izvanredna djeca školuju se jednako i na državnim fakultetima kao i na prestižnim institucijama. Imaju volju i odlučnost i zbilja su se borili da upišu taj fakultet ili višu školu", pojasnio je za CNN Money Laszlo Bock, šef kadrovske u Google-u. "Ono što smo otkrili jest da su studenti državnih fakulteta jednako kvalitetni, ako ne i kvalitetniji od onih koji su studirali na prestižnim Ivy League sveučilištima."

...Prosjek ocjena milijunaša je 2.9: Evo zašto je tako nizak i zašto su unatoč lošim ocjenama uspjeli u životu...


U Google-u su smatrali da su ocjene bitne prilikom zapošljavanja mladih osoba, "no onda smo ih usporedili s podacima koji predviđaju uspješnost rada u firmi", kaže Bock. Pokazalo se da ocjene predviđaju pozitivan napredak na radnome mjestu tijekom nekoliko prvih godina zaposlenja. "Služe kao indikator, ali dugoročno gledano su potpuno nebitne. Bez obzira jeste li odlikaš ili ste imali trojke, ova informacija zapravo ne garantira ništa o vašem uspjehu kroz dulje vrijeme, barem kod nas u Google-u."

Odlične ocjene ne stvaraju vođe


Ken Langone
, milijarder i suosnivač kompanije Home Depot, poznat je po svojoj odvažnoj i drskoj izjavi: "Svijetom upravljaju prosječni studenti." (Oni ocjenjivani trojkama.)

Strast je važna...


"Postoji nesretni mit da je uspjeh određen nečime što se naziva 'sposobnost'", izjavila je u svome govoru studentima 2014. godine Janet Yellen, najpoznatija američka stručnjakinja za novac i financije i šefica američke Središnje banke. Umjesto sposobnosti, strast je bitnija, to je ono što poslodavci traže u zaposlenicima.

...ali i karakter!


A kako je u natprosječno kompetitivnim tvrtkama poput Blackstone-a koja se bavi upravljanjem investicijskim fondovima? Što glavni izvršni direktor Stephen Schwarzman traži u svojim zaposlenicima? Nemilosrdnost, sposobnost da sklope ugovor ili oko za detalje? Ne, čekajte, on preferira ljubazne osobe.

...Odvjetnik odbio zaposliti studenta koji je završio pravo U ROKU s ODLIČNIM prosjekom – evo kako to objašnjava...


"Jer to je važnije od poslovne specijalističke diplome", tvrdi. Za one koji sumnjaju, Stephen stvarno ima MBA s Harvarda pa vjerojatno može odlično procijeniti.

Suradnjom do karijernog uspjeha


Stručnjaci iz tvrtke za zapošljavanje Express Employment proveli su istraživanje među poslodavcima koje su zamolili da rangiraju najpoželjnije kvalitete zaposlenika. Od svih faktora koje su uzeli u obzir, obrazovanje je završilo na ZADNJEM mjestu. Važniji su kriteriji sposobnost suradnje u kolektivu, rješavanja problema i predvođenja timova, a to se ne stječe učeći za ispite.

"Čak ni najbolje obrazovanje ne može kompenzirati pozitivan stav", kaže glavni izvršni direktor Bob Funk.

L.B./izvor: CNN Money
foto: Shutterstock


zapošljavanjeposlodavcipoželjne karakteristikevrijednost diplomeprestižni fakulteti


Prati nas na Instagramu!