Vodič za brucoše

Od mjere do karijere: Predstavljeno novo ruho mjere Stručnog osposobljavanja

MojFaks | Karijera, 01.03.2017.Od mjere do karijere: Predstavljeno novo ruho mjere Stručnog osposobljavanja

Danas je u prijepodnevnim satima predstavljen paket mjera aktivne politike zapošljavanja 'Od mjere do karijere' koji se odnosi na povećanje zapošljivosti u RH, s nalaskom na one najosjetljivije skupine među kojima su i mladi.

400 milijuna kuna više nego prethodnih godina


Redefinirani paket donosi novosti. U usporedbi s dosadašnje 41 mjere, po novome će postojati "samo" devet osnovnih: Potpora za zapošljavanje, Potpora za samozapošljavanje, Potpora za usavršavanje, Obrazovanje nezaposlenih, Osposobljavanje na radnom mjestu, Stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa (SOR), Javni rad, Potpore za očuvanje radnih mjesta i Stalni sezonac.

Više o mjerama pročitajte ovdje.


foto: screenshot@YouTube

Novost je mogućnost kombiniranja mjera, što dosad nije bilo moguće.

"Ukupno je predviđeno 1,5 milijardi kuna za njihovo provođenje što je 400 milijuna kuna više nego prethodnih godina, a 650 milijuna kuna povlači se iz europskog socijalnog fonda. Na Zavodu za zapošljavanje je trenutno 22 tisuće slobodnih radnih mjesta, a kada bi se ona popunila, broj nezaposlenih pao bi na 10 posto", izjavio je na početku predstavljanja premijer Plenković.

Novosti unutar mjere SOR-a


Mladima će svakako najinteresantnija mjera biti ona Stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa (SOR), koju je, u svom novom ruku, predstavila Katarina Ivanković-Knežević, državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskoga sustava.

Od najvažnijih novosti valja spomenuti da je novčana pomoć tijekom SOR-a dignuta na visinu minimalne plaće što je povećanje za oko 220 kuna neto, a bit će pokriven i trošak majstorskog ili stručnog ispita.

Poslodavci će također morati po novom isplaćivati i troškove prijevoza sukladno ugovoru gdje je trošak prijevoza naveden kao ugovorna obveza.

Novost je i mogućnost financiranja troška dodatnog obrazovanja osobi na stručnom osposobljavanju – ukoliko poslodavac i zaposlenik u prvih šest mjeseci odluče da je zaposleniku potrebno dodatno usavršavanje kako bi mogao/la obavljati posao, zaposlenik će se moći dodatno obrazovati i usavršiti pomoću obrazovnih programa u iznosu do 7 tisuća kuna te s obrazovanjem završiti u roku trajanja SOR-a.

Ograničeno je stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa u državnoj i javnoj upravi, javnim službama i lokalnoj samoupravi na 10 posto od ukupnog broja osoba koje su tamo zaposlene.

"Želimo da mjere posebno pomognu mladima"


Kao leit-motiv predstavljanja novog paketa mjera spominjali su se mladi kao skupina od posebne važnosti kad se govori o boljoj zapošljivosti. Plenković se osvrnuo na "Garanciju za mlade" kojom se pokušava riješiti ovaj veliki problem uz napomenu da su mjere osmišljene tako da "posebno pomognu mladima". Kao pozitivan trend istaknuo je smanjen broj nezaposlenih mladih na 32%.

Ministar Tomislav Ćorić osvrnuo se na inicijativu SDP-a kojom najavljuju ustavnu tužbu zbog izmjena Zakona o poticanju zapošljavanja iz razloga što je mjera za stručno osposobljavanje bez osnivanja radnog odnosa ograničena na mlade do 30 godina. Izjavio je kako smatra da je tužba, ako do nje dođe, neutemeljena.

"U Hrvatskoj je nezaposleno 70 tisuća mladih i zbog toga su ove mjere usmjerene upravo na njih. Mi upravo činimo sve da se taj diskriminatorni moment ispravi", odgovorio je Ćorić.

Na Zavodu za zapošljavanje je trenutno 2600 zahtjeva za stručnim osposobljavanjem bez zasnivanja radnog odnosa.L.B./foto: Shutterstock


Andrej PlenkovićTomislav Ćorićmjere aktivne politike zapošljavanjaSORmladiKatarina Ivanković-KneževićOd mjere do karijere


Prati nas na Instagramu!